Feljelentést tettek a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos csalás miatt

Feljelentést tettek a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos csalás miatt

POZSONY. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcának, valamint a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségnek azt gyanítja, hogy célzott támogatási csalás történt bizonyos kelet-szlovákiai mezőgazdasági parcellák kapcsán.

Emiatt az érintett felek kedden feljelentést tettek a főügyészségen, valamint ellenőrzést végeznek és további komoly intézkedéseket is foganatosítanak – tájékoztatott Gabriela Matečná, Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által jelölt mezőgazdasági miniszter és Juraj Kožuch, a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) vezérigazgatója Andrej Bánnak, a Denník N újságírójának cikkére reagálva.

E napilap hívta fel a figyelmet a mezőgazdasági támogatások kapcsán elkövetett csalásokra, amelyekhez az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) járási ex-elnökének, źubica Roškovának is köze volt. Rošková Agro Porúbka nevű cége a napilap szerint mezőgazdasági támogatásokat vett fel olyan termőföldekre is, amelyek nincsenek a tulajdonában, illetve amelyeken nem is gazdálkodik. 2017-ben hozzávetőleg 40.000 eurós uniós támogatást vett fel – tájékoztat a TASR hírügynökség.

A PPA a média hatására az információs rendszerben ellenőrizte az Agro Porúbka társaság összes közvetlen kifizetését, s azonosította a konkrét területeket. Elemzése során megállapította, hogy a Talajtani és Talajvédelmi Kutatóintézet (VÚPOP) csődöt mondott az ortofototérképek aktualizálása során, és a rendszerben azokat a területeket is észlelte, amelyeknek nem kellett ott lenniük, például a parkolóhelyet is szántóföldként tartotta nyilván.

A mélyellenőrzés során kiderült, hogy az említett társaság támogatást kért a 470 hektárnyi területre, amely Kelet-Szlovákia-szerte 170 különféle tömbben található. "Feltételezzük, hogy a kérelmezőnek specifikus információkkal kellett rendelkeznie, és nagyon pontosan ismerte a mezőgazdasági támogatások rendszerét. Ezért ma feljelentést tettem a főügyészségen esetleges szubvenciós csalás ügyében. Egyúttal ellenőrzésekbe kezdtünk közvetlenül a helyszínen. Ha az ellenőrzés során szabálytalanságokat észlelünk, akkor visszakérjük a támogatást" – jelezte Kožuch.

Annak ellenére, hogy Szlovákia uniós viszonylatban az egyik legpontosabb rendszerrel rendelkezik, és a legtöbb ellenőrzést végzi a terepen, találtak olyan embereket, akik képesek voltak visszaélni a mezőgazdasági támogatások rendszerével, mondta Matečná.

"A gyanús kivizsgálása után azonnal utasítottam a VÚPOP felelős irányító alkalmazottainak a leváltására – azokéra, akik az LPIS digitális rendszer kezeléséért felelnek, amely a közvetlen támogatások alapját képezi. Egyúttal utasítottam arra, hogy a Föld-távérzékelési és geoinformatikai szakosztály a PPA fennhatósága alá kerüljön" – árulta el a miniszterasszony.

Saját bevallása szerint Peter Pellegrini kormányfőt (Smer-SD) is tájékoztatta arról, hogy nagyon erélyesen és kivételt nem ismerve jár majd el az ügyben. "Komoly annak a gyanúja, hogy szubvenciós csalás történt. Az efféle mesterkedéseket nem fogjuk tolerálni, és erélyesen fellépünk majd azok ellen" – jelentette ki Gabriela Matečná.

A miniszterasszony hangsúlyozta: Szlovákia azon uniós tagországok közé tartozik, amelyekben legkisebb mértékű ( alig több 1 százaléknál) a refundáció kizárása a gazdáknak megítélt közvetlen támogatások kifizetése során. Jobb helyzetben már csak Észtország van.

"Ha a tévedések még kisebb mértékét akarjuk biztosítani, illetve ki akarjuk zárni a csalások lehetőségét, akkor a lehető legnagyobb mértékben meg kell erősítenünk az informatizációt és a digitalizációt. A kormányfő ígérete szerint hamarosan jóváhagyják a PPA teljeskörű digitalizációjához szükséges pénzeket, amit már a tisztségbe lépésem kezdete óta szorgalmazok, beleértve a drónokat és az Európai Űrügynökség őrszemeinek a bérlését is a termőföldek ellenőrzéséhez. Már idén lehetővé válik az, hogy grafikákat csatoljanak a közvetlen kifizetésekkel kapcsolatos kérvényekhez, amelyeket majd csak elektronikusan lehet majd benyújtani. Annak köszönhetően a hasonló trükközéseket majd le tudjuk leplezni" – magyarázta Matečná.

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a mezőgazdasági minisztérium 2016 óta saját korrupcióellenes e-mail-fiókkal rendelkezik, ám eddig semmiféle bejelentést nem kaptak az esetleges törvényellenességekről. "Ezért mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy a minisztérium a  korupcia@land.gov.sk, illetve a PPA korupcia@apa.sk e-mail-címen várja a bejelentéseket, vagy közvetlenül a bűnüldöző szerveknél" – tette hozzá Matečná.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »