Feljelentést tesznek a ligetvédők a rendőrök ellen

A Ligetvédők szerint nem fog nőni a zöldfelület a Városligetben a tervezett építkezések miatt. A csoport feljelentést tesz a Közlekedési Múzeumnál vasárnaptól keddig intézkedő rendőrök ellen.

A Ligetvédők csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra reagáltak, hogy a Városliget Zrt. vezetői a nap folyamán sajtóbeszélgetésen egyebek mellett közölték: a Közlekedési Múzeum bontása és rekonstrukciója nyomán nőni fog az épület körüli zöldterület. Gyorgyevics Benedek általános vezérigazgató-helyettes azt mondta: néhány nagy méretű, főleg vasúti jármű maradt az épületben, ezek elszállítása miatt balesetveszély áll fenn, ezért kell elkordonozni a területet. Hozzátette: az alvállalkozók megkérték az engedélyeket a bontáshoz, a terület lehatárolása ezért teljesen jogszerű volt.

A Ligetvédők közleményében az áll: a Városligeti Ingatlanfejlesztő Zrt. „szisztematikusan hazudik” a budapestieknek arról, hogy nő a „zöld felület” a Városligetben. Úgy fogalmaztak: ez nem lehetséges, ha „300 ezer tonna betont öntenek be a Városligetbe, ha 9000 négyzetméteres föld alatti kiállítótermet és 8000 négyzetméteres mélygarázst terveznek a Közlekedési Múzeum helyére”. Nyilvánvaló, hogy a kiállítóterem és a mélygarázs fölött nem fognak többet fák nőni, ki kell majd vágni őket vagy maguktól pusztulnak el – fűzték hozzá.

„Kényszerítő intézkedések”

Emellett közölték: a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. arról tájékoztatott, hogy van egy speciális jogszabály a városligeti beruházásra, amely szerint a cég bontási engedély nélkül is bonthat a közparkban, továbbá pénteken átadták a munkaterületet a Bont-Tör Zrt.-nek. Hozzátették: a munkaterület átadását bizonyító elektronikus építési napló megnyitásának azonban továbbra sincs nyoma az Országos Építésügyi Nyilvántartásban, és az ingatlanfejlesztő cég nem mutatta be az építési terület átadásának dokumentációját.

Hangsúlyozták: tisztában vannak azzal, hogy a kerítés ledöntése egyéni felelősségre vonással járhat, de „ettől a tüntetés nem veszítette el békés jellegét”, a demonstrálók mindvégig békésen tiltakoztak.

Megismételték korábbi állításukat, amely szerint nem építési terület a Közlekedési Múzeum környéke, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek nincs bontási engedélye a múzeumépület szerkezeteinek meg- vagy lebontására.

A projekt felfüggesztését követelik

A Ligetvédők azt írták: felszólítják Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitányt a többi között arra, hogy indítson eljárást a demonstrálókkal szembeni esetleges jogsértések kivizsgálására, valamint arra, hogy szüntesse meg az „összejátszást” a „kopaszokkal, verőemberekkel”, ami a szervezet szerint jellemző volt kedden.

Azt követelik a Városliget Zrt. vezetőitől, hogy bontsák le a felépített palánkkerítést, és minden építkezést, bontást, kiürítést függesszenek fel, amíg nem tisztázódik a jogi helyzet. Emellett követelik a teljes Városliget projekt felfüggesztését és azt, hogy érdemi konzultáció kezdődjön a szakmai, a civil szervezetekkel, a környékbeli lakosokkal a közpark megújításáról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »