Feljelentés és doppingbotrány

Feljelentés és doppingbotrány

A magyar sportlövészet két kiválóságának elmérgesedett kapcsolatáról ír a Magyar Nemzet a Sport 24 összefoglalója alapján.

Megrázó történet – így jellemezte a Digi Sport híradójának, a Sport24-nek az indiai világkupán történteket Tiszeker Ágnes. A Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint sokáig fognak még beszélni az esetről, melynek kapcsán a Magyar Sportlövők Szövetsége szerdai közleményében Péni István bejelentését idézi, és közli: fegyelmit indítanak Sidi Péter ellen. Információink szerint a tokiói olimpián aranyesélyes, Európa-bajnok Péni szolgáltatott pozitív mintát, de ez nem egy egyszerű ügy…

Mint ismert, pozitív lett egy magyar sportlövő doppingtesztje – erről a Nemzeti Sport számolt be elsőként a hét elején, és a sportnapilap azt is megírta, hogy a sportoló egy nemzetközi viadalon produkált pozitív mintát. Ezt a most Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője megerősítette, az érintett megnevezése nélkül.

Egy külföldön lezajlott világkupán történt a mintavétel, abszolút a Nemzetközi Sportlövőszövetség a minta gazdája, ő is jár el, ő is folytatja a meghallgatást. Minden pozitív eset nagyon sajnálatos, de ennek, úgy tűnik, hogy a háttere is egy eléggé megrázó történet lesz”

– nyilatkozta a Digi Sport híradójának, a Sport 24-nek Tiszeker Ágnes.

S ezt nehéz lenne nem összefüggésbe hozni azzal, hogy a Magyar Sportlövők Szövetsége szerdán egy szövevényes ügyet vizsgálva felfüggesztette a világbajnok Sidi Péter versenyzési engedélyét, ugyanakkor fegyelmi eljárást indított ellene.

A szövetség közleményt adott ki, amelyben Péni István bejelentését idézi – ebben az áll: az indiai világkupa helyszínén egy ismeretlen személy hatolt be a szállodai szobájába, ott közel egy órát tartózkodott, majd távozott. A bejelentés arra nem tért ki, hogy a behatoló mit csinált a hotelszobában. Az esetet rögzítette a hotel biztonsági kamerája is. Péni azt írta, részéről kétséget kizáróan nem azonosítható, ki volt az elkövető, de a kinézete és a ruházata alapján feltételezhető, hogy a magyar delegáció tagja volt.

Hírdetés

Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon sokat fogunk még erről beszélni, és lesznek tanulságai is az esetnek, ahogy én ezt most látom”

– jegyezte meg Tiszeker.

A Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke elküldte Péni István levelét és az indiai hotel biztonsági felvételét a fegyelmi bizottságnak, ahogy írják, azért, „hogy a felvételen látható Sidi Péter sportlövővel szemben a fegyelmi eljárást megindítsák”. A vizsgálat lezárultáig a Magyar Sportlövők Szövetsége jelezte: az üggyel kapcsolatban nem kíván nyilatkozni.

Sidi Péter a Telex.hu portálnak a következőket nyilatkozta:

Le vagyok döbbenve, de mit is várhatnék, hiszen perben vagyok a szövetséggel. Sok jóra nem számítottam, de úgy hoztak ellenem megint egy büntetést, hogy meg sem hallgattak. Ügyvédhez fordulok, mert állítások alapján büntetnek, még a fegyelmi tárgyalás időpontjáról sem kaptam értesítést. Tiszta a lelkiismeretem.”

A világbajnok sportlövő arról nem beszélt, hogy az indiai világkupán ő járt-e Péni István szobájában, és ha igen, miért ment be oda.

Sidi Péter és Péni István egyaránt rendelkezik olimpiai kvótával, s ha kettőjük egyike szolgáltatott pozitív mintát, akkor nagy a valószínűsége, hogy lemarad a tokiói ötkarikás játékokról. Első lépesében a Nemzetközi Sportlövőszövetségnek kell döntenie, de egy esetleges felmentő ítéletet a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség „megvétózhat”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »