Feljelent a PM, de a Liget-projekt zajlik tovább

Feljelent a PM, de a Liget-projekt zajlik tovább

A Párbeszéd Magyarországért (PM) feljelentést tesz hivatali visszaélés miatt a városligeti fairtás ügyében – tudatta az ellenzéki párt társelnöke pénteken az MTI-vel.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere hozzátette, emellett az ombudsmanhoz fordulnak, mivel úgy ítélik meg, hogy a kormány súlyosan megsértette a budapestiek egészséges környezethez való alkotmányos jogait.

A PM szerint az V. kerületi kormányhivatal „furcsa határozata alapján indultak be a fűrészgépek” csütörtökön az egykori Hungexpo-telek helyén, hiszen a március 16-án kiadott engedély azonnal hatályba lépett, tekintet nélkül az esetleges fellebbezésre. Bár a kiemelt beruházásokról szóló törvény elvben lehetőséget ad egy ilyen lépésre, ez egy jogállamban nem lehet törvényes, mivel az érintettek, a zuglói önkormányzat a fakivágások után ismerhették csak meg a határozat tartalmát – írta közleményében Karácsony Gergely.

Ismert, civilek és politikusok egy demonstráció keretében közösen akadályozták meg a Városliget fáinak kivágását csütörtökön.

Többszörösen pótolandó fák

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Az egykori Hungexpo területén folytatott demonstráció akadályozza az évtizedek óta üresen álló, helyenként életveszélyes romépületek eltakarítását és a Városliget átfogó parkrehabilitációját – erről már a Liget Budapest projekt koordinálói tájékoztattak pénteken.

Szakértői véleményekre hivatkozva közleményükben azt írják, a parkrendezés indokolt, hiszen a városligeti fák nyolcvanöt százaléka ápolásra szorul, tizenkét százaléka pedig egyenesen balesetveszélyes.

Közölték: a volt Hungexpo területén a teljes faállományt tomográfos vizsgálatokkal mérték fel: a vizsgálat eredménye alapján 19 fát szükséges növény-egészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni. Mint írják, az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, közülük az öt megmenthető példányt pár napon belül átültetik. Az egészséges, de nem átültethető fákból 4 darab az invazív fajhoz tartozik, így jogszabályi előírások miatt nem átültethető. „A többi érintett fa a bontásra kijelölt épületek alapjában, illetve a kerítésbe belenőtt egyed, így átültetésük nem kivitelezhető. A kivágott fákat a jogszabályok által előírt módon, többszörösen pótoljuk” – közölték.

Ordított egymással a volt államtitkár és a rendőr

A csütörtöki, Liget Projekt-ellenes tüntetésen még a volt – fideszes – környezetvédelmi államtitkár, Illés Zoltán is heves szóváltásba került a rendőrökkel – ez derül ki abból a videóból, amit a Newsroom Hungary töltött fel a Youtube-ra.

A felvételen többek közt az is látható, hogy Illés és egy rendőr közvetlen közelről ordibál egymás arcába, olyan hevesen, hogy a rendőr sapkája le is esik a fejéről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »