Félidejéhez érkezett a Családok éve

Félidejéhez érkezett a Családok éve

Félidejéhez érkezett a Családok éve, hat hónap alatt csaknem félezer eseményen több mint kétszázezren vettek részt, a kormány pedig számos intézkedéssel segíti a magyar családokat – így vont mérleget az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága  közleményében.

A kormány bátorítja a fiatalokat, hogy amennyiben gondolkodnak a családalapításon vagy a további gyermekvállaláson, merjenek belevágni, és érezzék, hogy ehhez támogatást kapnak majd – fogalmazott korábban Novák Katalin államtitkár.

Erről szól az, hogy 2010 óta folyamatosan bővítik a családtámogatások rendszerét, amelyet tekintve Magyarország vezető Európában. Minden élethelyzetben igyekeznek a lehető legtöbb hozzájárulást megadni. A családalapítás előtt álló fiatalok olyan támogatásokat kapnak az otthonteremtéshez, a gyermekneveléshez vagy a bölcsődei ellátáson keresztül a gyermekfelügyelethez, amelyek segítik őket abban, hogy bátran tudjanak igent mondani a gyermekvállalásra.

Az idei a családok éve, amely arról szól, hogy még inkább a középpontba helyezzék a családi értékeket, még több támogatást adjanak a magyar családoknak. Idén számos újabb intézkedés segíti a gyermekes családokat: 2018-tól a második és harmadik gyermekük születésekor részben, illetve teljes mértékben mentesülnek meglévő diákhitelük visszafizetése alól azok a családok, ahol az édesanyáknak diákhitele van. Amennyiben harmadik vagy további gyermek érkezik a családba, a család jelzáloghiteléből egy-egymillió forintot szintén elengednek.

A Köldökzsinór programban ez évtől a szülők a külföldön született magyar gyermekek után is igénybe vehetik a babakötvényt és az anyasági támogatást. Idén a diplomás-gyed ideje megduplázódott, valamint havi 35 ezer forintra nőtt a kétgyermekesek családi adókedvezménye. 2018-ban a 35 év alatti fiatalok az első sikeres nyelvvizsgájuk árát visszaigényelhetik, míg a húsz éven aluliak lényegében ingyen végezhetik el a jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyamot és tehetik le a KRESZ-vizsgát.

Hírdetés

A kormány szerint a gyermekvállalási kedv növelhető, ha családias környezetet teremtenek és felesleges beavatkozásoktól mentes, magas színvonalú ellátást biztosítanak a szülészeteken is, ezért is hirdették meg például még márciusban tízmilliárd forint keretösszeggel a családbarát szülészetek pályázatot.

Ezzel is támogatják a várandósgondozás és a szülésfelkészítés megerősítését, a bababarát szülészetek országos rendszerének létrehozását, valamint képzéseket is szerveznek a háborítatlan szülések támogatásáért és az anyatejes táplálás minél szélesebb körű elterjesztéséért.

Mára világossá vált, hogy Magyarország fejlődésének alapfeltétele a fenntartható demográfiai fordulat, ehhez támogatni kell a kívánt és a tervezett gyerekek megszületését. Nemzeti érték és érdek a felnövekvő nemzedék egészségének megőrzése, a betegségek és a halálozások csökkentése, a gyermekvállalási kedv erősítése és a magyar lakosság számának emelkedése.

Hat hónap alatt csaknem félezer, családoknak szóló eseményen több mint kétszázezren vettek részt. A Családok éve második félévében is színes programok várják az érdeklődőket, a gyermekek zene-, rajz- és fotópályázaton mérhetik össze tudásukat. Újabb, tizenkét állomással folytatódik a Családok éve roadshow, a program záró rendezvényének pedig Budapesten a Papp László Sportaréna ad majd otthont.

Magyar Idők

The post Félidejéhez érkezett a Családok éve appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »