Felháborodtak az EU-ban Barroso szerződésén

Csak meg akarja érteni, hogyan verte őt át a Goldman Sachs Görögország államháztartási jóhiszeműségével kapcsolatban! – nem mindenki látja olyan tréfásan José Manuel Barroso, az Európai Bizottság előző elnöke (2004–14) tanácsadói szerződését a vezető amerikai befektetési banknál, mint Jean Arthuis francia EP-képviselő.

Sokan keményebben fogalmaznak és retorziókat is sürgetnek a volt portugál politikussal szemben, illetve a volt bizottsági elnökökre vonatkozó szabályok átírását szorgalmazzák. – A jelkép pusztító: a felül lévők Európájának arroganciáját mutatja az alul lévőkével szemben – írta Maxime Tandonnet, Nicolas Sarkozy francia exelnök volt tanácsadója a Le Figaróban.

De – különösen a francia politikai életben – mások is felháborodtak a bal- és a jobboldalon egyaránt; van, aki szerint Barroso legalább színt vallott végre, hiszen stikában korábban is a Goldmannek dolgozott. Nyílt levélben fordult az EU biztosi kollégiumához a U4U, az uniós köztisztviselők legnagyobb szakszervezete, emlékeztetve: 2008-ban, a másodlagos (rosszul törlesztő) amerikai jelzáloghitelek miatt kirobbant bankválság idején – amelyben a Goldman Sachs vastagon érintett volt – éppen a portugál állt az EU kormányrúdjánál.

A U4U egyben megfelelő döntést is sürget, amivel az EurActiv brüsszeli hírportál szerint Barroso uniós járandóságának megvonását veti fel. A 60 éves politikus nyugdíjat még nem kap, de egykori fizetésének 60 százalékára, azaz 15 ezer euróra (4,7 millió forint) jogosult havonta, noha a Bruxinfo hírportál azt írja: Barroso 2015 januárja óta nem tart igényt erre.

A Goldman Sachs főleg Barroso kapcsolatrendszerét használhatja fel. Ám a bírálók szerint csak az EU-ellenesek malmára hajtja a vizet, ha az emberek azt látják: ilyen könnyű az átjárás a nagypolitika és a bankvilág, s általában a nagyvállalatok között. Bírálat érte korábban Gerhard Schröder volt német kancellár szerződését is az orosz Gazprommal. De a Goldman Sachsnál is fordultak meg EU-vezetők, így Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke vagy Mario Monti biztos is. Ám jogilag minden rendben van – állítják Brüsszelben.

EU-források szerint Barroso hivatali utóda, Jean-Claude Juncker ugyan „nem volt boldog”, amikor utólag értesült a szerződésről, de nem kommentálja elődje lépéseit. Mivel Barroso már több mint 18 hónapja felállt az elnöki székből, így jog szerint oda szerződik, ahová csak akar, noha – a bizottság etikai kódexe szerint – „az erkölcs és a diszkréció elveinek” figyelembevételével kell ezt megtennie.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »