Felháborodtak a zsidók, hogy szánkózni járnak a németek az egykori koncentrációs táborba

Felháborodtak a zsidók, hogy szánkózni járnak a németek az egykori koncentrációs táborba

A türingiai Weimar város fölötti erdős dombok közé épített, a nemzetiszocialisták által 1937 és 1945 között működtetett buchenwaldi koncentrációs tábor területére sokan nem a holokauszt miatt járnak, hanem szánkózni.

A sporttevékenység egyébként tilos a koncentrációs tábor területén, a múlt hétvégén mégis szánkónyomokat találtak. A járványhelyzet miatt lezárták a türingiai sípályákat és más sporttelepeket, ezért az egykori koncentrációs tábor területére járnak ki a környékbeliek – mondta a BBC-nek Rikola-Gunnar Lüttgenau történész.

Az immár múzeumként működő tábor menedzsmentje figyelmeztetett: a téli sportok űzésével „kegyeletsértést” elkövetőket fel fogják jelenteni a hatóságoknál – írja a BBC.

Hírdetés

A kegyeletsértést pénzbírsággal büntetik Németországban, de nem úgy tűnik, hogy elrettentő hatással lenne a szánkózókra.

„Egyre többen hagyják figyelmen kívül, hogy emberek százezrei szenvedtek a táborban, és tízezrek haltak meg a nácik kegyetlensége miatt: sokan lovagolni és motorozni járnak a területre” – panaszolta a történész.

A tábor kifejezetten nagy területen fekszik, mivel központi épületei mellett több szatellittáborból áll. Mintegy 280 ezer embert börtönöztek be ide, zsidókat, cigányokat, homoszexuálisokat, kommunistákat és szovjet katonákat. Később a szovjetek ugyanitt rendezték be 1945 és 1950 között a kettes számú különleges tábort, ahová a meghurcolni kívánt nemzetiszocialistákat gyűjtötték össze.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »