Felháborodtak a vendéglátók

Felháborodtak a vendéglátók

A szállásadók és az érdekképviseletek is rossz ötletnek tartják azt az elképzelést, hogy minden vendéglátó előre fizesse be az idegenforgalmi adót, aztán majd visszaigényelheti az önkormányzattól. Ezt a javaslatot eredetileg a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének első embere vetette fel lapunknak.

„Nem tartom szerencsésnek a helyi idegenforgalmi adó (ifa) előzetes behajtásának ötletét, ezt az országos szövetség nevében mondhatom. Aki ilyen javaslattal állt elő, annak elkerülte a figyelmét, hogy az ifa esetében nem a szállásadó, hanem a vendég az adóalany” – nyilatkozta lapunknak Fekete Mátyás, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke.

Nyilatkozatának előzménye, hogy Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének első embere lapunknak azt mondta, a vállalkozónak előre be kellene fizetnie az egységes nagyságú idegenforgalmi adót az önkormányzatnak. A szezon végén, a kihasználatlan éjszakák után pedig visszaigényelhetnék az arányosított összeget. Mindezt azért javasolta, mert egy tanulmány szerint az ifát beszedő mintegy 830 magyarországi település csaknem fele nem ellenőrzi megfelelően az adófizetést.

Fekete Mátyás hangsúlyozta: igaz, hogy a szállásadó kötelessége az ifa beszedése, de ez nála nem jelent bevételt, csupán egy átfutó tételnek számít, ezért abszurdum őt arra kötelezni, hogy bármit is előre fizessen az önkormányzatnak. Ilyen alapon akár az adóhatóság, akár egy önkormányzatnál foglalkoztatott adóügyes dolgozó is megelőlegezhetné a saját zsebéből az ellenőrzés alá vont személytől a remélt összeget.

Az alelnök szerint ha arra nincs pénz és kapacitás, hogy az önkormányzat ellenőrizze az ifa beszedését, akkor arra sincs garancia, hogy visszamenőleg utánanézzen, valóban járt-e vendég a szálláson, vagy éppen nem aludt ott senki. Hangsúlyozta, az ötletet sürgősen el kell felejteni, egész más módon kellene motiválni a vendéget és a vendéglátóst abban, hogy az önkormányzathoz kerüljön az ifa, hogy ne feketedjen tovább a gazdaság, hanem eredményesen lépjünk tovább a fehéredés felé.

– Minden ellenőrzési szigornál hatékonyabb a megfelelő érdekeltség megteremtése. Fontos, hogy minden önkormányzat forgassa vissza a turizmusba az ifa címén befizetett pénzt például marketingre, a helyi úgynevezett turisztikai desztinációs menedzsmentszervezethez vagy éppen információs rendszerbe. Akár a térségi helyi kedvezménykártyájára is többet lehetne költeni – mondta Fekete Mátyás. Szerinte ha egy éjszakázáshoz kötött kedvezménykártya birtokosa ingyen tudna parkolni a településen, kedvezménnyel használhatná a strandot és vehetné igénybe a többi szolgáltatást, a vendég maga ragaszkodna a kártyához. A szakember hozzátette, 2009-ig egy bizonyos értékhatárig adómentes volt a falusi vendéglátás, ennek visszaállítása, az ifát illetően pedig megfelelő kölcsönös érdekeltségi rendszer alkalmazása biztosabbá tenné, hogy a vendégek megfizessék a közterhet.

Több szállásadóval és érdekképviselettel is beszéltünk, mindannyian egyetértettek Fekete Mátyással abban, hogy rossz ötletről van szó.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »