Felháborodás: nem szolgálták ki a muszlim nőket

Heves felháborodást okozott Franciaországban az a világhálón vasárnap elterjedt videó, amelyen az látható, ahogy egy vendéglős megtagadja a kiszolgálást két muszlim nőtől Párizs elővárosában – számolt be a BBC brit közszolgálati média híroldalán.

A közösségimédia-oldalakon villámgyorsan elterjedt képsorokon a férfi a következőket mondja a hidzsábot viselő nőknek: „a terroristák muszlimok, és minden muszlim terrorista”.

Az incidens szombat este történt Tremblay-en-France Le Cenacle nevű éttermében. Vasárnap a férfi bocsánatot kért a vendéglő előtt összegyűlt tiltakozóktól. Azt mondta, az egész testet elfedő fürdőruha, a burkini viselése körüli feszültségek miatt vesztette el a fejét, valamint azért, mert az egyik barátja a múlt novemberi, 130 halálos áldozatot követelő merényletek egyikében, a párizsi Bataclan koncertteremben halt meg – írta a Le Parisien című francia lap. A helyi ügyészség vizsgálatot indított az ügyben faji megkülönböztetés miatt.

Burkiniviták

Bernard Cazeneuve belügyminiszter vasárnap egy interjúban úgy nyilatkozott, a burkini harmincegy településen bevezetett tilalma feszültséget szít a közösségek között Franciaországban, valamint egyszerre alkotmányellenes és hatástalan.

Az Államtanács, a legfőbb közigazgatási bírósági szerv pénteken a polgári szabadságjogokra hivatkozva felfüggesztette a Riviérán fekvő Villeneuve-Loubet-ben életbe léptetett burkinitilalmat. A határozat precedenst teremthet. A BBC azonban úgy tudja, néhány település megfogadta, továbbra is fenntartja a tiltást.

A törvényszék döntését követően  a jobboldali ellenzék és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front jelezte, hogy törvényjavaslatot készít elő a burkini betiltására. Cazeneuve ugyanakkor kifejtette, nincs szükség új törvényre, „a jelenlegi jogszabályok világosan lefektetik a francia szekuláris államot”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »