Felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházát

Felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházát

Egy hónapon belül másodszor támadták meg a KMKSZ Ung-parti székházát, és míg az első próbálkozás sikertelen volt, a második során már komoly anyagi kár is keletkezett.

A Karpathir.com beszámolója szerint közép-európai idő szerint éjjel két órakor riasztották a tűzoltókat a KMKSZ székházához. A tüzet sikerült eloltani, az MTI információi szerint az épület jelentős részben kiégett.

Az elérhető információk szerint a székház járdára néző ablakát törték be a gyújtogatók, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak be rajta. Az épület földszinti része nagyobb területen kiégett, az emeleti helyiségekben azonban szerencsére nem keletkezett kár.

A tűzoltókat a szomszédos irodaépület éjjeliőre értesítette, aki erős robbanásra lett figyelmes, majd az utcára kilépve meglátta a felcsapó lángokat.

A Karpathir.com úgy tudja, hogy személyi sérülés nem történt, az ungvári és a megyei rendőrkapitányság nyomozói gyújtogatás gyanújával indítottak nyomozást.

A Kárpáti Igaz Szó (KISZó.net) szerint

Ahogy arról február elején a Körképen is beszámoltunk, gyújtópalackkal próbálták meg felgyújtani a KMKSZ épületét. Az akkor sikertelen támadás miatt később az ukrán hatóságok orosz lengyelbarát szélsőségeseket tettek felelőssé.

Hírdetés

Szijjártó bekéreti az ukrán nagykövetet a támadás miatt

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az M1-es csatornának nyilatkozva elmondta, hogy hajnalban beszélt Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, aki tájékoztatta őt az újabb támadásról.

– jelentette ki a miniszter.

Ez látszik az ukrán parlament által elfogadott törvényekből, amelyek rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és látszik abból is, hogy Kárpátalján folyamatosan megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait – közölte.

Szijjártó azt is jelezte, hogy kedden bekéretik Ukrajna budapesti nagykövetét, és azonnali hatállyal visszaküldik a nagyköveti értekezletre Budapestre érkezett ungvári magyar főkonzult és kijevi nagykövetet.

Emellett a külügyminiszter kedden találkozik az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával, és ismét kezdeményezi, hogy a szervezet speciális megfigyelő missziója ne csak Ukrajna keleti részében tevékenykedjen, hanem hozzon létre állandó jelenlétet a nyugati részén, Kárpátalján is.

A külügyminiszter megjegyezte: a helyreállítási költségeket és a helyreállításig tartó működéshez szükséges forrásokat a kormány biztosítja a KMKSZ-nek.

Körkép.sk

Nyitókép: karpatalja.ma


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »