Felgyújtotta magát egy menekült

Felgyújtotta magát egy fiatal szomáliai nő a Nauru szigetén lévő ausztrál menekülttáborban: egy héten belül ez már a második ilyen eset az Ausztráliába eljutni próbáló menekültek körében.

Ausztrália kedden a menekültek ügyvédeire hárította a felelősséget az incidensek miatt, mondván, hogy „bátorítják” a menedékkérőket önmaguknak ártó cselekedetek elkövetésére. Ausztrál illetékesek szerint a 21 éves szomáliai nőt válságos állapotban szállították a szigetállamból egy ausztráliai kórházba.

A múlt héten is történt egy hasonló eset, akkor egy 23 éves iráni férfi gyújtotta fel magát Naurun, tiltakozva az ellen, ahogyan bántak vele. A férfi belehalt sérüléseibe.

Peter Dutton ausztrál bevándorlási miniszter keddi canberrai sajtótájékoztatóján elismerte, hogy megszaporodtak a táborokban a menekültek önmaguknak ártó cselekedetei, de a felelősséget ezekért a tettekért a menekültek jogi képviselőire hárította. Azt mondta, azt a hamis reményt táplálják bennük, hogy letelepedhetnek Ausztráliában. Szerinte bizonyos ügyvédek egyenesen bátorítanak egyes menekülteket arra, hogy kárt tegyenek önmagukban. A közelmúltbeli önégetések elkövetői szerinte nem az életkörülményeik, nem is az egészségügyi ellátás vagy a pénzügyi támogatás hiánya miatt vetemedtek ilyen tettekre.

Újabb traumák

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) azonban azon az állásponton van, hogy a közel-keleti, afganisztáni és dél-ázsiai erőszak elől menekülő menedékkérőkkel történt incidensek a szigorú ausztrál menekültpolitika következményei. A szervezet közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az emberek már sok mindenen keresztülmentek, a háborúk és az üldöztetés elől menekülve traumákat szenvedtek. Az UNHCR szerint az egészségügyi szakértők között egyetértés van abban, hogy a fogvatartási körülmények és a szigeteken zajló menekültügyi eljárások óriási fizikai és mentális egészségi problémákat okoznak.

Ausztrália elfogja és a csendes-óceáni szigetországba, Nauruba, valamint a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetre szállítja a partjaihoz embercsempészek hajóin érkező embereket. A befogadás fejében Ausztrália anyagi ellentételezésben részesíti ezeket a szigetállamokat.

Az ausztrál hatóságok a Naurun elszállásolt ötszáz menekült tudomására hozták, hogy sohasem telepedhetnek le Ausztráliában. A pápua új-guineai kormány pedig elrendelte a 850 fős manusi menekülttábor bezárását, miután a legfelső bíróság törvénytelennek minősítette a létesítmény működését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »