Felgyorsult a lakáskiutalás Sepsiszentgyörgyön

Felgyorsult a lakáskiutalás Sepsiszentgyörgyön

Tizenöt állami alapokból épült – a köznyelvben ANL-sként emlegetett – lakás kulcsát adják át a napokban új bérlőknek Sepsiszentgyörgyön, és még kettő ürül meg a közeljövőben. A városházán huszonöt kérést iktattak, ebből egyet visszautasítottak, mert nem felelt meg az előírt feltételeknek, így még hét fiatal család marad a várakozási listán – tudatta Tischler Ferenc alpolgármester, aki szerint nyáron esedékes újabb lakások átadása.

Az 1990 után állami alapokból épült tömbházakban 35 év alatti fiatalok kedvezményes áron bérelhetnek lakást, de korábban éveket kellett várni a kiutalásukra. Sepsiszentgyörgyön 2014 elején még több száz iratcsomót görgettek tovább, köztük a kilencvenes évekből maradt régi kéréseket is, amelyek fölött már eljárt az idő, az egyre növekvő papírhalmok miatt pedig teljesen átláthatatlanná vált az egész eljárás.

Három hónapig tartott, amíg mindegyik igénylést újraértékelték – a legtöbbet lezárták, mert az érintettek közben lakást vásároltak vagy béreltek, vagy kifutottak a korhatárból –, de megérte a fáradtságot, az elmúlt másfél évben száznál több kulcsot adtak át a fiataloknak, jelenleg pedig legtöbb öt-hat hónap a várakozási idő.

Tischler szerint jól kitalált rendszerről van szó: a törvény szerint csak 35 éven aluliak kérhetnek kedvezményes bérű állami lakást, és legtöbb öt évig kaphatják meg, tehát aki mondjuk 29 évesen kapott kiutalást, azt 34 éves koráig illeti meg a kedvezményes lakbér.

A lakások nem egyformák, de átlag 120–130 lej a havi bér, amelyet a lakásfenntartáson kívül kell befizetni. Aki 35 év fölött vagy öt év után sem kíván elköltözni, annak már 540–550 lejes lakbért számláznak ki, és mivel ezekben a tömbházakban a közköltség is magasabb (ennek oka, hogy az adminisztrációt ellátó céggel szerződnek a szolgáltatók, nem magánszemélyekkel), előnyösebb a szabad piacon lakást keresni, mint az államiban maradni; így jutnak kiutaláshoz az újonnan jelentkező lakásigénylők.

Demeter J. Ildikó
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »