Felfüggesztik a sztrájkot a Lufthansánál

Felfüggesztik a sztrájkot a Lufthansánál

Átmenetileg felfüggesztik a sztrájkot a Lufthansa pilótái, annak ellenére hogy a szakszervezet elutasította a cég legújabb béremelései ajánlatát. A szerdán kezdődött munkabeszüntetés miatt több mint 2700 járatot töröltek, ez csaknem 400 ezer embert érintett.

Kevesebb lesz a tanácstalan utas a frankfurti repülőtéren. A Lufthansa német légitársaság pilótái ugyan elutasították a cég béremelési ajánlatát, de felfüggesztik a szerdán kezdődött sztrájkot.

„A vita nem oldódott meg. Nem történt előrelépés a Lufthansa részéről. Olyan ajánlat kell, amelyről lehet tárgyalni. Különben ismét és ismét lesznek sztrájkok” – hangsúlyozta Joerg Handwerg, a pilóták szakszervezetének vezetőségi tagja.

A Lufhansa kétlépcsőben 4,4 százalékos béremelést, és majdnem két havi fizetésnek megfelelő kompenzációt ajánlott fel az eddig 2,5 százalék helyett.

„Van ajánlatunk a kompenzációt illetően. Ez a szakszervezet követelései közé tartozott. Azt ajánlottuk, hogy ezzel kapcsolatban forduljunk döntőbírósághoz, de a pilóták ezt elutasították. Ezért tettünk egy másik ajánlatot, de azt is elutasították. Mi ezt nem értjük” – így Martin Leutke, a Lufthansa szóvivője.

3,66 bérfejlesztést követeltek visszamenőleg a 2017 áprilisban lejáró ötéves időszakra az 5.400 pilótának. A cég szerint ez összességében 20 százalékos béremelést jelentene, amit nem lehet végrehajtania a többi, mintegy 120 ezer dolgozó munkahelyének veszélyeztetése nélkül.

Közben munkahelyek kerültek veszélybe Olaszországban is, ahol az Alitalia 2.000 munkahely megszüntetését tervezi.

„Az Alitalia évtizedekig azért küzdött ár- és jövedelem problémákkal, mert valójában soha nem fogott bele abba az átalakításba, amint Európa más légitársaságai átestek, a jelek szerint sikeresen, beleértve ebbe bizonyos mértékben a Lufthansát és az Air France-t is” – jelentette ki a Handerson Global Investors osztályvezetője, Matthew Beesley.

Az olasz légitársaságot valójában az átalakításra a abu-dhabi székhelyű Etihad arab légitársaság kényszeríti, amely 2014-ben felvásárolta az Alitalia részvényeinek 49 százalékát. Az Etihad majdnem 2 milliárd eurót költ az Alitaliára, amelynek 2017-ben már nyereségessé kellene válnia.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »