Felfüggesztették tisztségéből Coldeát, a belföldi hírszerzés második emberét

Belső vizsgálatot rendelt el csütörtökön a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és felfüggesztette tisztségéből Florian Coldeát, az intézmény első számú igazgatóhelyettesét, miután egy korrupcióval gyanúsított, szökött üzletember azt állította, hogy szoros barátság fűzte Coldeához.

coldea_bFlorian Coldea

Az üzletember, Sebastian Ghiță, aki ellen a román ügyészség több ügyben is vizsgálódik, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője volt tavalyig, és tagja volt a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti szakbizottságnak.

Ghiță decemberben hatósági felügyelet alatt állt, amikor rejtélyes módon eltűnt. Azóta sem került elő, de többször üzent a médián keresztül, súlyos vádakat fogalmazva meg a román igazságszolgáltatás működésével kapcsolatban. Ghiță a hírszerzés vizsgálatát kiváltó legutóbbi felvételen egyebek mellett azt állította, hogy az ő és Coldea családja többször nyaralt együtt, 2010-ben a Seychelles-szigeteken, két ével később pedig Toszkánában.

A hírszerzés csütörtöki közleménye szerint a sajtóban Coldeáról megjelent információk alapján Eduard Hellvig, a SRI igazgatója elrendelte egy rendkívüli belső vizsgálóbizottság felállítását, amelynek ellenőriznie kell, hogy Coldea megsértette-e a szakmai szabályokat. A vizsgálat lefolytatásáig Coldea hatáskörét az intézmény igazgatója veszi át – olvasható a közleményben. Ghiță főleg Laura Codruța Kövesit, a korrupcióellenes vádhatóság főügyészét és Florian Coldeát támadta. Azt állította, hogy mindkettőjükkel baráti viszonyt ápolt, amit az érintettek nem erősítettek meg.

Az üzletember azzal vádolta Coldeát és Kövesit, hogy igazságtalan döntések születtek bizonyos büntetőjogi perekben, így például a 2014-ben tíz év jogerős börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu médiamágnás és politikus esetében. Ezen a hangfelvételen Traian Băsescu államelnök is megszólalt, aki az elmúlt években a román hírszerzés szigorúbb ellenőrzését szorgalmazta. Băsescu szerint ugyanis a hírszerzés túl nagy befolyásra tett szert az igazságszolgáltatásban és a közéletben, ami visszaélésekre ad lehetőséget. A Ghiță által kiszivárogtatott felvétel ügyében január elején a román legfőbb ügyészség hivatalból vizsgálatot indított.

Romániában a korrupcióellenes ügyészség tevékenységét az elmúlt években a román hírszerzés is segítette a hatályos törvények szerint. A román média szerint az ügyészségnek a nemzetközileg is elismert jó eredményeihez a két intézmény, ezen belül pedig Kövesi és Coldea kiváló együttműködése is nagymértékben hozzájárult.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »