Felfüggesztették hivatalából a brazil államfőt

Felfüggesztették hivatalából a brazil államfőt

MTI nyomán

Támogatásáról biztosította csütörtökön a brazil szenátus a Dilma Rousseff államfő elmozdítására irányuló eljárás megindítását. Egy nappal korábban, szerdán a brazil fővárosban összecsaptak az államfőt támogató tüntetők a rendőrséggel. A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy állítsák le azt a jogi eljárást, amelynek végső célja Dilma Rousseff eltávolítása a hivatalából.

A 81 tagú brazil szenátus egy egész éjszakán át tartó vita után döntött arról – 55/20 arányban – hogy megindítják az alkotmányos vádeljárást Dilma Rousseff ellen. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy legfeljebb 180 napra azonnal felfüggesztik hivatalából az országot 2011 óta irányító brazil elnököt.

Rousseff az olimpia idejére is fel lesz függesztve

Rousseff jelenleg második mandátumát tölti, amely elvileg 2018 végén járna le. Az államfői teendőket ideiglenesen Michel Temer alelnök látja majd el addig, amíg a szenátus a legfelsőbb bíróság részvételével megvizsgálja, megsértette-e a költségvetési törvényt Rousseff azzal, hogy két évvel ezelőtt újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget. A brazil elnök szerint egy “parlamenti puccs” áldozata.

Az eljárás értelmében Rousseff még az olimpia augusztus 5-i megnyitója alatt is fel lesz függesztve.

Tüntetők demonstráltak Rouseff mellett

Szerdán összecsaptak a Dilma Rouseff államfőt támogató tüntetők a rendőrökkel a brazil fővárosban, a parlament épületénél. A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy állítsák le azt a jogi eljárást, amelynek végső célja az államfő eltávolítása a hivatalából.

Brazíliavároson kívül tiltakozások voltak Rio de Janeiróban és Sao Paulóban, ahol egyébként az elnök maradását, illetve eltávolítását követelők egymással is többször összecsaptak.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »