Felfüggesztették az aknamentesítést

Felfüggesztették az aknamentesítést

A vizsgálatok végeztéig felfüggesztik az aknamentesítést a hortobágyi lőtéren, ahol pénteken felrobbant egy 250 kilogrammos szovjet repeszbomba. Négy tűzszerész meghalt, egy pedig súlyosan megsérült – az ő állapotáról nem ad tájékoztatást a kórház. Az áldozatok a Magyar Honvédség tűzszerész- és hadihajós ezredének állományába tartoztak – öt gyermek maradt utánuk árván.

Több ezer hektáros területen fekszik a Hortobágyon az egykori bombázólőtér. A területet a 90-es évek közepe óta nem használják. A tájrehabilitációt 2013. végén kezdték meg a tűzszerészek. Vándor Károly történész azt mondja: annak idején az ott állomásozó alakultok a gyakorlatok után bejelölték a fel nem robbant bombák helyét a térképen és havonta egyszer megcsinálták a megsemmisítést. Ez azonban nem sikerült tökéletesen.

„Volt egy 1:1-es NATO-repülőtér felmarva a földből és gyomirtóval kitisztítva. Ezenkívül a szovjet légierőtől kivont repülőgépeket tették ki, mint ellenséges repülőgépek. Harckocsik, harci járművek voltak kitéve. Pontosan azért, hogy a lehető legmegfelelőbb módon imitálják ezt az ellenséges célterületet. Na most el tudják képzelni, hogy mekkora vasanyag halmozódott ott fel. Nem véletlen az, hogy a mentesítés a mai napig folyik és szinte minden négyzet-centiméteren iszonyatos mennyiségű anyagot találnak” – magyarázta a történész.

A vezérkari főnök a robbanás után azonnal a helyszínre sietett. Benkő Tibor péntek késő esti sajtótájékoztatóján elmondta: a felrobbant bombából már kiszerelték a gyújtószerkezetet éppen a megsemmisítésüket akarták elvégezni. „Orosz repeszromboló… annyit szeretnék elmondani, ami még furcsává teszi a dolgot, hogy nem II. világháborús bomba. Tehát II. világháború után gyártott és alkalmazott bombáról van szó. De azt nagyon jól tudjuk, hogy egy bombában, egy gránátban található robbanótöltet az instabillá válhat bizonyos idő után, és instabillá válhat bizonyos körülmények, vagy feltételek mellett” – jegyezte meg a vezérkari főnök.

A honvédelmi miniszter bejelentette: a vizsgálat lezárultáig felfüggesztik a területen a munkálatokat. Simicskó István hozzátette: mindent megtesznek az életben maradt tűzszerész felépüléséért. „Az ötödik tűzszerészünk állapota stabil, nem életveszélyes, súlyos. Azonban a tűzszerész bátorságot és kiállást mutatja, hogy körülbelül 4 órakor érkeztek meg a sérült katonával a mentőhelikopteresek a honvéd kórházba, és a barátnője is megérkezett, és ott, rögtön a műtőbe menet az ágyon megkérte a barátnője kezét” – közölte Simicskó István.

A sérült tűzszerész állapotáról a család kérésére a kórház szombaton nem adott információt. Elhunyt bajtársait Simicskó István hősi halottá nyilvánítja, e mellett a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre terjeszti fel őket.

Részvétet nyilvánított Áder

Részvétet nyilvánított Áder János köztársasági elnök az elhunyt tűzszerészek hozzátartozóinak. Az államfő közleményében azt hangsúlyozta: az áldozatok mások biztonsága érdekében haltak hősi halált.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »