Felfüggesztették a szállítást a Barátság-kőolajvezeték egyik ágán

Felfüggesztették a szállítást a Barátság-kőolajvezeték egyik ágán

Hetvenöt dollár fölé emelkedett az árupiacon legdrágábbnak tekintett Brent olaj hordónkénti ára, az orosz olajszállítások egy részének felfüggesztése miatt. A Barátság-kőolavezeték északi ágában ugyanis egy vegyi anyag megengedett mértékének sokszorosa található, ami tönkre teheti az olajfinomítók berendezéseit.

A Reuters hírügynökség közlése szerint szerda este nyolc órakor állították le a Fehérorszország felől nyugati irányba áramló kőolaj szállítását, ami a lengyel PKN Orlen és Grupa Lotos olajfinomítók, valamint a Total, a Shell, az Eni és a Rosznyefty németországi finomítóinak ellátásában okozhat problémákat.

Hírdetés

A Barátság kőolajvezeték napi kapacitása 1 millió hordó, északi vonala Lengyelországot és Németország, déli vonala pedig Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot látja el olajjal. Fehérorosz hírügynökségek szerint a déli ágon áramló kőolaj minőségében megfelel az előírásoknak. A csehországi finomítók megerősítették, hogy „egyelőre” nem érte el őket a rosszabb minőségű kőolaj.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »