Felfüggesztették a Népszabadságot, a sajtó gyásznapjáról beszélnek

Felfüggesztették a Népszabadságot, a sajtó gyásznapjáról beszélnek

Az ellenzék a sajtó gyásznapjáról beszél, a Fidesz alelnöke viszont nem hullajt könnyeket a Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt. A lap munkatársait és a közvéleményt szombat reggel tájékoztatták arról, hogy az újság nem jelenik meg hétfőn. A kiadó arra hivatkozik, hogy a Népszabadság veszteséges, ezért új irányt szabnak a lapnak. Sajtóhírek szerint azonban inkább amiatt függesztették fel a lapot, mert új, kormányközeli tulajdonoshoz került a kiadó.

A Fidesz számára kínos témákkal a címlapján jelent meg a Népszabadság – ebben a formájában – feltehetően utolsó lapszáma. A lap működését ugyanis szombat reggelre felfüggesztették. A döntésről szóló levelet futárral vitték ki a dolgozóknak. A belépőkártyákat is érvénytelenítették, többen sikertelenül próbáltak bejutni az épületbe.

A NOL.hu sem elérhető, a webcímen szombat délelőtt óta csak a lap kiadójának közleményét lehet elolvasni. Ebben a Mediaworks Zrt. azzal indokolta a döntést, hogy a Népszabadság veszteséges és most az újság újrapozicionálásán dolgoznak.

A dolgozók Facebookon reagáltak, ők puccsot emlegetnek, a döntésről ugyanis a nyilvánossággal egy időben értesültek.

Az ellenzék a sajtószabadság elleni támadásról beszél.

„Az Együtt álláspontja szerint Orbán Viktor 1956 60. évfordulóját – ezt itt, a Corvin közben mondom – a magyar sajtószabadság felszámolásának napjává tette” – mondta Szigetvári Viktor a párt elnöke.

Az MSZP szerint gyakorlatilag lekapcsolták a Népszabadságot. „Az, ami ma a Népszabadsággal történt, és a Népszabadság újságíróival történt, az minden újságírót elérhet Magyarországon. Senki nincs biztonságban. Ez, ami Orbán Viktor Magyarországán megtörténik, sajnos a putyini Oroszországot idézi” –jelentette ki Kunhalmi Ágnes.

A Jobbik is elfogadhatatlannak tartja a lap felfüggesztését, de azért szóvivőjük a baloldalnak is odaszúrt. „Szerintünk nem véletlen, hogy a helikopterező Rogán Antal lebuktatása után néhány nappal pontosan az a sajtóorgánum jár így, amely hatalmas károkat okozott ezzel, az igazság fellebbentésével a Fidesznek és hát azt látjuk, hogy a baloldal állapotát is tükrözi, hogy már a saját médiumát sem képes megvédeni” – így Mirkóczki Ádám szóvivő.

Németh Szilárd viszont nem fogja megsiratni a napilapot. Bővebben>>>

Közben a Fidesz nemcsak alelnökén keresztül, hanem közleményben is reagált a Népszabadság ügyében. A kormánypárt szerint ésszerű gazdasági döntést hozott a kiadó, amikor a veszteséges lap kiadásának felfüggesztése mellett döntött.

Hirtelen bosszú

Radikális lépésnek nevezte a Népszabadság kiadásának felfüggesztését a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. Polyák Gábor a Hír Televíziónak azt mondta, a lap felfüggesztésének hátterében sokkal inkább a tulajdonosváltás, és nem a gazdasági szempontok állhatnak.

„Hosszú évek alatt zajló folyamat, amikor a Fidesz gyakorlatilag maga alá darálja a teljes médiapiacot. Akármi is történt, az ettől a kontextustól nem választható el, itt a kritikus, gyakorlatilag mondatjuk azt, hogy ellenzéki média színtérnek olyan szereplője tűnt el, amely mindenképpen emblematikus volt ebben a történetben. Mindez azok után, hogy mégiscsak kudarcos fideszes kampányon vagyunk túl, amely nem volt képes betölteni a funkcióját, ez tulajdonképpen tekinthető egyfajta hirtelen bosszúnak is” – fogalmazott Polyák Gábor.

A piaci pletykák szerint egyébként a Népszabadság kiadójának új tulajdonosa Felcsút milliárdos polgármestere, Mészáros Lőrinc. Sőt az Index szerint a háttérben már meg is történt a váltás, épp a Népszabadság volt Mediaworks eladásának utolsó akadálya.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »