Felfüggesztették a hadsereg vezérkari fõnökét

Felfüggesztették a hadsereg vezérkari fõnökét

Jóváhagyta csütörtökön a bukaresti ítélőtábla a védelmi minisztérium beadványát, amelyben a Nicolae Ciucă tábornok vezérkari főnöki mandátumának meghosszabbításáról szóló elnöki rendelet felfüggesztését kéri a szaktárca.

Az Államelnöki Hivatal megfellebbezheti a döntést, de az kötelezően végrehajtandó.

Klaus Johannis
államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) december 28-i ülése után jelentette be, hogy rendelettel meghosszabbította Nicolae Ciucă mandátumát, miután elutasította Gabriel Leş védelmi miniszter arra vonatkozó javaslatát, hogy Dumitru Scarlat tábornokot nevezzék ki a román hadsereg élére. Az elnök azzal indokolta a jelölés elutasítását, hogy az nem felelt meg a törvényi követelményeknek.

Hírdetés

Ezt követően a védelmi minisztérium előzetes panaszt nyújtott be az Államelnöki Hivatalhoz, kérve, vonják vissza a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbításáról szóló rendeletet. A beadványban a 2006/346-os törvény 32-es cikkelyének 5. bekezdésére hivatkoztak, amely szerint “a vezérkari főnök a hadsereg legmagasabb rangú katonája, akit az államfő nevez ki, a védelmi miniszter javaslatára és a miniszterelnök láttamozásával, négyéves mandátumra, egyéves meghosszabbítási lehetőséggel”.

Január 9-én Gabriel Leş védelmi miniszter törvénytelennek minősítette a Nicolae Ciucă mandátumát meghosszító rendeletet, és azt mondta, hogy majd a bíróság fog dönteni az ügyben. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »