Felfelé vehetik az irányt az európai tőzsdemutatók

Felfelé vehetik az irányt az európai tőzsdemutatók

Indexemelkedésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacok nyitásakor.

A határidős indexjegyzések alapján a vezető tőzsdék, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,3-0,4 százalék körüli indexemelkedéssel kezdhetik a keddi kereskedést. Hasonló mértékű, 0,3 százalékos emelkedés várható az euróövezeti EuroStoxx50 indextől is.

Délelőtt teszi közzé az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi igazgatósága az euróövezet februári gazdasági hangulatindexét. A németországi infláció februári alakulásáról pedig kora délután ismerteti előzetes adatait a Destatis, a német szövetségi statisztikai hivatal.

Hétfőn az európai tőzsdék nyereséggel zártak. Az árfolyam-emelkedésben minden gazdasági ágazat részvényei részt vettek. A pán-európai Stoxx 600 index 0,57 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,48 százalékkal emelkedett. (Az index hajszálpontosan 1500,00 ponton zárt.) Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,63 százalék nyereséggel fejezte be a kereskedést.

A hétfői kereskedés legnagyobb nyertese a bányaipar volt, az ágazat árfolyammutatója 1,4 százalékkal erősödött. Az Anglo American bányavállalat részvénye 3 százalékkal erősödött.

A technológiai szektor egy százalék nyereséget ért el hétfőn. A nagyobb távközlési szolgáltatók sorra jelentették be terveiket az 5G mobil hálózati szolgáltatás bevezetésére. A távközlési berendezéseket gyártó Nokia két százalékos nyereséget ért el.

Az olaj ára három nap emelkedés után kedden lefelé korrigált a hétfőn elért három heti csúcsról. A Brent nyersolaj ára 0,09 százalékkal hordónként 67,23 dollárra, a WTI nyersolajé 0,08 százalékkal 63,86 dollárra csökkent.

A dollár árfolyama kissé gyengült, az arany ára ezzel párhuzamosan emelkedett. Az eurót 0,11 százalékkal jegyezték erősebben 1,2330 dolláron, az arany ára 0,14 százalékkal unciánként 1334,60 dollárra emelkedett.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »