Felfelé fordult a gáz ára az európai tőzsdén

Felfelé fordult a gáz ára az európai tőzsdén

Az elmúlt hetekben a nyugati sajtóban ódákat zengtek arról, hogy azért csökken a gáz ára az európai piacon, mert tele vannak a tárolók és mert az EU gázársapkát fontolgat. A tárolók még mindig tele vannak, az EU még mindig csak fontolgatja a gázársapkát, ám a gázár trendje megfordult. Mégpedig azért, mert az enyhe novemberi időjárás volt az elsődleges oka a viszonylagos árcsökkenésnek. Mára azonban megérkezett a hűvös, fagyos időjárás Európába, és ennek megfelelően a fogyasztáysi is emelkedik, ami beépül az árakba.

A holland TTF tőzsdén hétfőn délután 115,51 euróra emelkedett a földgáz megawattóránkénti ára. Nemrég még jócskán 100 euró alatt járt.

Az Európai Unió a legutóbb hírek szerint még mindig gázársapka bevezetését tervezi, pedig Németország (és Magyarország) valamint számos elemző arra figyelmeztet, hogy annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Európa le akar mondani az orosz gázról, ám nincs elég alternatív gázforrás a piacon, így hatalmas verseny indult az elérhető kapacitásokért. A nagy verseny pedig felnyomja az árakat. Az Európai Energetikai Ügynökség is arra figyelmeztetett, hogy Európának már most a tárolók újbóli feltöltésére kell összpontosítania – most ugyanis csak azért sikerült feltöltenie 95 százalékra tárolóit, mert idén még azért jött orosz gáz – jövőre valószínűleg nem fog. Nem mellesleg, ez a 95 százalék is az éves fogyasztás alig negyedére elég.

Hírdetés

Ott van persze még az LNG, ám annak kapacitásai végesek: Európának pedig sem elég beszállítója, sem elég LNG-terminálja nincs az orosz gáz kiváltására alkalmas LNG-mennyiséghez. Egyszerűen az új LNG-kapacitások és terminálkapacitások kiépítése évekbe és sok-sokmilliárd euróba kerül.

Európa lemondhat ugyan az orosz gáztól való (békeidőben is csak 40 százalékos) függőségéről, ám az alternatívák szállítása is tele van bizonytalansággal. A texasi Freeport földgázterminál a nyári tűzeset miatt még mindig nem üzemel – épp a múlt héten kellett volna a tervek szerint újraindítani, de végül december közepére halasztották az üzemelés visszaállítását. Ez a terminál felelős a világ LNG-kibocsátásának 4 százalékáért.

Brüsszel nagyon akarja a gázársapkát, de nagy kockázatot jelent a kontinensnek

Az Európai Bizottság havi 1,5 milliárd eurót akar küldeni Ukrajnának

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »