Felfedezték a világ legrégebbi családfáját

Egy 5700 éves sírból származó DNS-elemzés feltárta a világ legrégebbi családfáját, amely „rendkívüli” megvilágításba helyezi a család és a származás fontosságát azon emberek körében, akik Nagy-Britannia első földművesei voltak – számolt be a The Guardian.

Egy kutatócsoport 35 ember csontjait és fogait vizsgálta meg Nagy-Britannia egyik legjobb állapotban fennmaradt neolitikus azaz újkőkori sírjában, a cotswoldsi Hazleton falu közelében. Az eredmények „elképesztőek” – állítják a tudósok.

A csoport Kr. e. 3700-3600 körül élt – körülbelül 5700 évvel ezelőtt. A kutatók felfedezték, hogy a sírban eltemetettek többsége négy olyan nő leszármazottja volt, akiknek ugyanattól a férfitól voltak gyermekeik.

 

Hírdetés

A síremlék körülbelül száz évvel azután épült, hogy a kontinentális Európából bevezették a szarvasmarha- és gabonatermesztést. Még hétszáz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megkezdődjön a leghíresebb neolitikus, újkőkori örökség, a Stonehenge építése.

 

A leletek lenyűgöző részletességgel tárják fel, hogy hogyan épültek fel a történelem előtti családok, és hogyan zajlott a temetkezés a gyakorlatban a neolitikum idején – a kőkorszak legújabb időszakában. A tanulmányt a Nature folyóiratban tették közzé először.

 

A kutatásban a newcastle-i, a Central Lancashire-i, az exeteri és a york-i egyetemek régészei, valamint a Harvard, Bécs és Baszkföld egyetemeinek genetikusai is részt vettek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »