Felfedezni a bennünk rejlő homo ludenst

Felfedezni a bennünk rejlő homo ludenst

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban nemrég bemutatott, Stresszfaktor_15 című előadás annak a nemzedéknek az „arcát” igyekszik „megrajzolni”, amely a mai társadalom teljesítményelvű rendszerében a korai életpálya-választás nyomására kényszeredetten próbál megfelelni a szülői, tanári és baráti elvárásoknak – mondta el a Krónikának Csáki Csilla, az előadás rendezője. 

vasarhelyi szinhaz csaki csilla_b

A produkció, amelynek szereplői diákok, Christine Rinderknecht svájci német drámaíró Stresszfaktor_15 című darabjának magyar nyelvű ősbemutatója volt, a szöveget Kovács Imola fordította.

Szeretetéhes, összezavarodott kamaszok

„Ahogy a cím is összefoglalja, olyan stressztényezőkről beszél, amelyek gyakoriak a mai 15 évesek életében. A darab négy barát életéből ragad ki helyzeteket, ezeket a jeleneteket fonják laza szövetté Dj Oli Second lemezlovas társadalomkritikus rapszövegei, amelyeket Fehér Csaba fordított magyarra. A szöveget 2012-ben rakta össze a szerző, miután tinédzserek körében végzett kérdőíves felméréseket” – mondta el a darabról a rendező (képünkön középen). A történet szereplőit jellemezte: egymással töltött idejük tartalmatlan és felületes, lelki vívódásaikat internetes blogokon keresztül tárják a világ elé, miközben szeretetéhesek és összezavarodottak. A darabot finom humor szövi át, és a rapszövegek teszik ironikusan metszővé.

Spontán és játékos próbafolyamat

„Amikor a fordító jóvoltából a darab a kezembe került, arra gondoltam, hogy csakis azonos korú fiatalokkal érdemes színpadra vinni. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tavaly ősszel verbuválódott középiskolás csapata alkalmasnak bizonyult a feladatra. Felkészülésképpen június közepén részt vettek egy általam vezetett tíznapos tréningen, majd augusztus 15-étől a bemutató szeptember 23-ai időpontjáig feszített tempóban próbáltak. A zenei részek, amelyek nem ragaszkodnak az eredeti rapstílushoz, kizárólag az ő alkotókészségüket és sokoldalúságukat dicsérik” – mesélte az előadás rendezője.

Kifejtette azt is, hogy a közös munka eszményi próbafolyamatot eredményezett, amely megtervezett helyett spontán, görcsös helyett játékos, fásult helyett vidám, feszült helyett szeretetteljes hangulatban telt. „Eredményeképpen nemcsak egy, a szülőket és fiatalokat a szókimondás és humor eszközeivel megmozgató előadás született, de egy élettel teli, termékeny, jövőbe néző csapat is. Ez hordozza az előadás legfőbb üzenetét is: nem szükségszerű az elidegenedés, a magányos versengés és az ebből fakadó szorongás, mert a bennünk rejlő homo ludens (játszó ember) ismeri az együttérzés és együttműködés módjait” – összegzett a rendező. Az előadás legközelebb október 14-én, majd 15-én látható a színház Underground termében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »