Félévkezdő értekezletet tartottak a nevelési intézmények vezetői Kalocsán

Félévkezdő értekezletet tartottak a nevelési intézmények vezetői Kalocsán

Intézményvezetői értekezlettel kezdték a tavaszi tanítási félévet a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye köznevelési intézményeinek vezetői Kalocsán február 15-én.

A Katona István Házban összegyűlt vezetőséget Kerpits Miklós, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) elnöke köszöntötte. Az elnök beszámolt arról a jelentős szakmai és lelki munkáról, amit a főegyházmegyéhez újonnan kapcsolódott oktatási intézmények végeztek el az elmúlt félévben. Néhány hónap leforgása alatt több kormányhivatali és államkincstári ellenőrzés volt az intézményekben, ami mindenütt azt mutatta, hogy a főegyházmegye iskolái, óvodái, kollégiumai jól és a szabályoknak megfelelően működnek.

Az elnöki beszámoló után Bábel Balázs érsek köszöntötte a jelenlevő intézményvezetőket, majd jelezte, hogy 2017 Kalocsán, Asztrik első kalocsai érsek tiszteletének lett szentelve. A tematikus év keretében minden vasárnap egy-egy esperesi kerület híveit, papjait, egyházközségi képviselőit várja a főpásztor Kalocsára. Szeptembertől, az új tanévben pedig az iskolák tanárait és diákjait hívja vasárnaponként a Szent Koronát hozó Asztrik érsek sírjához.

Bábel Balázs bejelentette, hogy az idei Kunszt József-díj átadása május 15-én lesz, ami az egykori érsek beiktatásának napja. Az érsek előre jelezte az intézményvezetőknek, hogy a következő tanévet a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban megtartott Veni Sancte szentmisével, lelki nappal és közös tanügyi értekezlettel kívánja megnyitni.

A főpásztor beszéde után Fülöp Ernő irodaigazgató, a katolikus iskolák felelőse beszámolt az éves könyvvizsgálói ellenőrzések tapasztalatairól. Kitért a folyamatban lévő pályázatokra, felújítási, karbantartási munkálatokra, és beszámolt a vezetőknek a tervezett intézményi átvételekről, átszervezésekről. Az elhangzott előadások után a jelenlévők szekciókra oszlottak, melyek keretében tanügyigazgatási, gazdasági, illetve lelki, pasztorális ügyeket tárgyaltak meg.

Az értekezleten a főegyházmegye fenntartásában működő Parázs Pasztorális Központ szakmai vezetője, Hortobágyiné Nagy Ágnes bemutatta az idén az iskoláknak felkínált programlehetőségeket, melyek között a családok, a diákok, pedagógusok, de még az elváltak és újraházasodottak is megtalálják a számukra segítséget jelentő lelki programot.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »