Féléves kormányzási mérlegek

Féléves kormányzási mérlegek

Egymás után mutatta be tegnap az elmúlt féléves kormányzási mérlegét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă kormányfő – aki pártja önkormányzati vezetőinek beszélt Brassó-Pojánán –, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu, aki a parlamentben nyilatkozott az eddigi megvalósításokról. Mindkét pártelnök a nehézségek között említette az egymásra tevődő egészségügyi, energetikai-gazdasági válságot és a szomszédban zajló ukrajnai háborút, és mindketten úgy ítélik meg, hogy sikeres a kormányzás.

Nicolae Ciucă úgy látja: „közeledünk az ígért eredmények eléréséhez”, ami annak köszönhető, hogy konkrét intézkedéseket kezdeményeztek a kormányprogram megvalósítására. A kormányfő szerint az Európai Unió országai közül nálunk a legnagyobb a gazdasági növekedés, és a következő időszakban több mint 90 milliárd euróból fejlődik tovább Románia a Regionális Operatív Programokon és az Országos Helyreállítási Terven (PNRR) keresztül. A beruházásoknak folytatódniuk kell – jelentette ki, de azt is fontosnak tartja, hogy a kormány által elfogadott szociális csomagokkal vállalkozók százezreinek és emberek millióinak nyújt támogatást a kormány; sikeresnek nevezte a koronavírus-járvány kezelését is. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Románia egy biztos ország, ami az EU- és a NATO-tagságnak, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal való stratégiai partnerségnek köszönhető, méltatta Marcel Boloș európai alapokért felelős miniszter munkáját, és azt ígérte, hogy ezután is teljes elkötelezettséggel dolgoznak.

Hírdetés

Az előző kormányok egymásra tevődő válságokban, egészségügyi, gazdasági, szociális káoszban hagyták az országot, ezért legfőbb ideje volt, hogy a PSD kormányra lépjen – így kezdte beszámolóját Marcel Ciolacu, aki szerint csakis a szociáldemokratáknak köszönhetően emeltek béreket és nyugdíjakat az elmúlt fél évben, ők harcoltak az energiaárak befagyasztásáért, de a vállalkozóknak és a rászorulóknak nyújtott különböző támogatásokat is ők javasolták és fogadtatták el. „Az elmúlt 40 év legnagyobb áremelkedéseit tapasztaljuk a világban, az infláció is magas, de a PSD felelősen, az emberek érdekében cselekszik” – jelentette ki a legnagyobb kormánypárt elnöke,  

Habár a román sajtó szerint az RMDSZ nem készített ilyen mérleget, Kelemen Hunor elnök a 10 perc Bukarest 40. (románul is feliratozott) adásában összefoglalta az elmúlt fél évet; főként a 2021. november 27-én beiktatott nagykoalíciós kormány már elfogadott gazdasági intézkedéseit ismertette. Bevezetőül elmondta: akkor még nem gondoltak arra, hogy háború lesz az ország határainál, és ez mindent megváltoztat. A világpolitikában új erőegyensúly van kialakulóban, ám a gazdasági válság tovább fog mélyülni – figyelmeztetett. A kormánynak gyorsan kellett jó döntéseket hoznia – mondotta, és felsorolta az eddigi szociális védőintézkedéseket, hozzátéve, hogy a drágulások dacára támogatják a közberuházásokat, mert ezek tartják életben a gazdaságot. Beszélt a bürokrácia csökkentésére irányuló erőfeszítésekről is, az RMDSZ-es miniszterek által vezetett fejlesztési és környezetvédelmi minisztériumok programjairól, pályázatairól, és ő is azzal zárta: az emberek életét kívánják megkönnyíteni.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »