Felépül Európa legnagyobb autóipari akkumulátorgyára

Felépül Európa legnagyobb autóipari akkumulátorgyára

A legnagyobb európai akkumulátor-gyártó üzem Svédországban épül meg az Európai Beruházási Bank támogatásával – számolt be kedden az Automotive News Europe hírportál. 

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 52,5 millió euróval támogatja a legnagyobb európai akkumulátor-gyártó üzem megépítését Svédországban – számolt be kedden az Automotive News Europe hírportál. A Northvolt Labs lítiumion akkumulátorokat gyártó üzeme Skellefteaban épül meg.

A Swedish Energy Agency 146 millió svéd koronával (15 millió euró) járul hozzá a svéd Northvolt Labs kísérleti, bemutató és kutató telepének a megépítéséhez Västerasban.

A globális autóipari akkumulátor piacot a japán Panasonic és NEC cégek mellett a dél-koreai Samsung, a kínai BYD és CATL vállalatok, valamint a Tesla uralja. Az akkumulátorok jelenleg az elektromos autók értékének mintegy 30-50 százalékát teszik ki, de gyártási költségük rohamosan csökken.

Az autóipari akkumulátorok európai piaca 2025-re évi 200 gigawattóra teljesítményre emelkedik, ami évi 250 milliárd eurós piaci forgalmat jelent

az Európai Bizottság alelnöke, Maros Sefcovic energiaügyi biztos tájékoztatása szerint.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »