Felemásan alakult az euróövezeti ipari termelés októberben

Felemásan alakult az euróövezeti ipari termelés októberben

Az egy évvel korábbihoz képest októberben a vártnál nagyobb mértékben, az előző hónaphoz mérve viszont kevésbé nőtt az ipari termelés euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett nem végleges adatai szerint.

Az euróövezet ipari termelése 1,1 százalékkal nőtt októberben szeptemberhez képest, amikor még 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Az elemzői várakozások átlagában nagyobb, 1,2 százalékos októberi ipari termelésnövekedés szerepelt.

Éves bázison az ipari termelés bővülése a szeptemberi 5,1 százalékról 3,3 százalékra lassult, de felülmúlta a várt 3,2 százalékot.

Az Európai Unió 27 tagállamának az ipari termelése 1,2 százalékkal haladta meg a szeptemberit, amikor 0,5 százalék csökkenést mértek. Az egy évvel korábbit az EU októberi ipari termelése 3,6 százalékkal haladta meg. Szeptemberben 4,8 százalékkal volt nagyobb az EU ipari termelése az egy évvel korábbinál.

Hírdetés

Egy hónap alatt az ipari termelés a legnagyobb mértékben Észtországban csökkent, 2,4 százalékkal, majd Lettországban 1,5 százalékkal, illetve 0,9 százalékkal Hollandiában és Romániában.

A legnagyobb havi növekedést az ipari termelésben Németországban és Szlovákiában jegyezték fel, egyaránt 3 százalékosat, Görögországban 2,5 százalékos, Dániában 2,1 százalékos emelkedést jelentett az Eurostat.

Éves összehasonlításban a litván ipari termelés nőtt a legnagyobb mértékben, 22,7 százalékkal. Görögországban 17,2 százalékos, Dániában pedig 14 százalékos volt az éves növekedés.

Az Erostat honlapján szereplő adatok szerint Magyarországon az októberi ipari termelés havi szinten 0,3 százalékkal nőtt, éves alapon 2,7 százalékkal csökkent.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »