Felemás székely összefogás Kovászna megyében

Míg az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt Kovászna megyében a választási összefogásra készül, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki szervezete egyelőre várakozó álláspontra helyezkedik.

0tamasane_b

Tamás Sándor, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke (képünkön) már több alkalommal is leszögezte, az őszi parlamenti választásokon befutóhelyet biztosítanának az MPP jelöltjének. Erre utalt egyébként Kovács Péter, a szövetség ügyvezető elnöke is, aki múlt csütörtökön azt mondta, a polgári pártnak várhatóan két befutóhelyet ajánlanak fel, az egyiket Háromszékről, a másikat Udvarhelyszékről vagy Maros megyéből.

Kovács Péter szerint Szilágyi Zsolt vicces

„Vicces ember Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke: a Jobbik erdélyi tábora apropóján hívja az összefogásról egyeztetni az RMDSZ-t. Pedig nagyon jól tudja, hogy a Jobbikhoz és holdudvarához köthető eszméket és cselekedeteket elvből elutasítjuk” – jegyezte meg Facebook-oldalán Kovács Péter. Az ügyvezető elnök bejegyzésében reagált arra, hogy Szilágyi az augusztus 10-én Gyergyó­szent­miklóson kezdődő EMI-tábor alkalmával hívta tárgyalni Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét.
Kovács bejegyzésé­ben megismételte korábbi nyilatkozatát is, miszerint a néppárt jogi és politikai szempontból elfogadhatatlan összefogási javaslattal fog előállni, ezt követően pedig önálló jelölteket támogat Erdély több megyéjében. „Az első lépést az ENMP megtette ebbe az irányba!” – írta a politikus.

Tamás Sándor szerint már több alkalommal is tárgyalni hívták a helyi EMNP-s politikusokat, de nem jutottak eredményre. Mint mondta, már két éve együttműködnek az MPP-vel, az összefogást a helyhatósági választásokon is sikerült gyakorlatba ültetni. Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke megjegyezte, hogy a parlamenti választásokról nem helyi, hanem országos szinten tárgyalnak a pártok. Hangsúlyozta: az együttműködés minden esetben jobban tud mozgósítani, s bízik abban, hogy az RMDSZ nem hátrál ki, létrejön az összefogás.

Balázs Attila, az EMNP háromszéki elnöke azt mondta, egyelőre nem egyeztetnek senkivel, s emlékeztetett, várhatóan szeptemberben dől el, hogy indulnak-e a parlamenti választásokon. Azt azonban hozzátette, személyes véleménye szerint a néppártnak a Szabad Emberek Pártjával (POL) kellene összefognia. Arra is rámutatott, az EMNP szavazói soha nem voksolnának egy olyan koalícióra, amelynek az RMDSZ is tagja, így a megegyezéssel ők csak veszíthetnek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »