Felemás győzelem a katalán választáson

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális, középutas párt győzelmét, de a függetlenségi pártok lehetséges parlamenti többségét mutatja a katalán választáson az exit poll felmérés, amelyet a La Vanguardia című napilap tett közzé csütörtökön az urnazárás után.

A GAD3 közvélemény-kutató cég 3200 ember megkérdezésével a nap folyamán végzett felmérése szerint a függetlenségi pártok – a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) és a Népi Egység (CUP) – közösen 67–71 mandátumra számíthatnak a katalán törvényhozásban.

A kormányzóképes többséghez 68 mandátum szükséges a 135 fős parlamentben. A Ciudadanos, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a konzervatív Néppárt (PP) közösen 55–62 képviselői helyhez juthat a felmérés szerint. A szavazatok 26 százalékának elnyerésével a Ciudadanos lehet a választás győztese, a második helyen 22,5 százalékkal a függetlenségi ERC juthat be az új törvényhozásba, harmadikként a függetlenségi Junts pel Sí végezhet 19 százalékos támogatottsággal az exit poll szerint.

A GAD3 felmérésében őket követik a katalán szocialisták 15 százalékkal, majd a baloldali Katalónia Közösen (Catalunya En Comú) 7 százalékkal, majd a függetlenségi CUP következik 5 százalékkal. Utolsó lehet a választásokon a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt 4,5 százalékos támogatottsággal.

A felmérés a választási részvételt 84 százalékosra tette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »