Felelőtlenséggel vádolt útépítők – Panaszok a vásárhelyi körgyűrű kivitelezése miatt

Felelőtlenséggel vádolt útépítők – Panaszok a vásárhelyi körgyűrű kivitelezése miatt

Sokakban elégedetlenséget és felháborodást keltett Marosvásárhely keleti körgyűrűjének a megépítése. A környező községek elöljárói szerint az útépítők nincsenek tekintettel sem a helyi lakókra, sem a lakóházakra.

ernye_utepites-8353_or_b

Az államfőválasztást megelőző kampány végére időzített építőtelep-avatási ceremóniát követően, másfél éves csend után idén nyáron az útépítők teljes gőzzel nekiláttak Marosvásárhely keleti körgyűrűjének a kialakításához. A 2014 novemberében mindössze dísznek, csupán Victor Ponta államfőjelölt és az őt követő tévéstábok kedvéért kivezényelt munkagépek most már tényleg beindultak: földet gyalulnak, hidakat, átereszeket építenek, utat alapoznak. Hónapok óta folyik a munka, aminek egyelőre Jedd és Nagyernye lakossága issza a levét. A helyiek szerint az útépítőket nem érdekli a törvény, nincsenek tekintettel a község lakóira, nehézgépjárműveikkel naponta többször is végigszáguldoznak a vidéki települések házai között.

Jánosi Ferenc nagyernyei polgármester a napokban kapta kézhez azt a beadványt, amelyet a község egyik új utcájának lakói fogalmaztak meg, és amelyben az érintettek az útépítők munkamódszereire panaszkodnak. Ernye úgynevezett rendőrnegyedéből tizenkét család fordult az elöljáróhoz. „Használják a belső úthálózatunkat, de a karbantartására nem figyelnek oda. Most, hogy szóltam nekik, elkezdték javítani a megrongálódott utakat. De még így is bosszantó, hogy külön fel kell hívnom a figyelmüket olyasvalamire, ami magától értetődő, hiszen szerződés rögzíti az útépítő kötelességeit” – fakadt ki lapunknak Jánosi, aki a helyszínen is meggyőződött arról, hogy a többségében rendőrök lakta utcát a többtonnás munkagépek teljesen tönkretették.

„Ezek sem istent, sem embert nem ismernek…”

Jeddi kollégája, Bányai István – bár csak néhány hónapja ül a polgármesteri székben – úgy érzi, belefáradt a sok vitába, amit az útépítőkkel folytat. „Ezek sem istent, sem embert nem ismernek. Feszített iramban megy a munka, de közben Jedden repedeznek a házak, romlanak az utak” – adott hangot elégedetlenségének a fiatal elöljáró. Bányai úgy érzi, szélmalomharcot vív az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társasággal (CNADNR), illetve az általa kiválasztott cégekkel. Az illetékesek az elején mindent megígértek a jeddieknek: a használt utcák kijavítását, a tervből kifelejtett feljáró kialakítását és a hangszigetelő falak felhúzását. Ehhez képest még csak le sem kövezték a megrongált belső utcákat.

„Örülnünk kell, ha időnként meglocsolják. Azt ígérték, december végéig kivonulnak a faluból, és csak a leendő út nyomvonalán közlekednek. De ez is csak szóbeli ígéret, olyan, mint az előzőek, amelyeket nem tartottak be” – mondta el Bányai István, aki egyelőre csak azt látja, hogy jó pár családi ház fala az utóbbi hónapokban megrepedt. Ezért nem zárja ki, hogy az elkövetkezendő években több jeddi is be fogja perelni az útépítőket.

Hiába várták a kárpótlást

A rongálásokon kívül az útépítés egyéb bosszúságot is okozott. A telektulajdonosok, akiknek a földjét kisajátították, egyelőre egy banit sem kaptak a román államtól. Takács Szabolcs koronkai polgármester igazságtalannak tartja, hogy a CNADNR annak a gazdának is ugyanannyit fizetne, akinek az E60-as főút mentéről államosítják a telkét, mint annak, aki dombok közti szántófölddel rendelkezik. Az autópiac mellett lakó Fodor János ezért hallani sem akar tulajdona kisajátításáról. Lapunk kíváncsi lett volna a CNADNR illetékeseinek is a véleményére, az intézményhez eljuttatott kérdéseinkre azonban 48 óra elteltével sem kaptunk választ. Nem tudtuk elérni a versenytárgyalást megnyerő barcelonai Copisa Constructora Pireneica Rt. képviselőit sem. A katalán cég ugyanis csak névlegesen van jelen az építőtelepen, a munkálatokat továbbadta különböző hazai alvállalkozóknak.

Marosvásárhely keleti körgyűrűjét az év végéig kellett volna befejezni, ehhez képest az útépítési munkálatok a nyár elején kezdődtek el. Az 59,2 millió eurós beruházásból egy 12 kilométeres útszakasz megépítését tervezték, melyen az építőnek nyolc hidat és átkelőt, illetve huszonegy pallót kellene kialakítania.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »