Feléled az ingatlanpiac? A lazítások mozgásba hozhatják a lakáseladásokat

Feléled az ingatlanpiac? A lazítások mozgásba hozhatják a lakáseladásokat

Úgy tűnik, hogy az ingatlanpiac nagyon lassan reagál a gazdasági válságra: bár az emberek vennének lakásokat, a tulajdonosok ragaszkodnak a régi árakhoz, és nem adják el ingatlanjaikat. Ugyanakkor az albérletárak valamelyest visszaestek – vázolta a kincses városbeli ingatlanpiac jelenlegi helyzetét a Krónika megkeresésére Bónis Endre, a kincses városbeli Reform ingatlanközvetítő cég tulajdonosa.
„Kolozsvári szinten az a tapasztalatom, hogy eladás tekintetében mindenki kivár jelenleg. Nincsenek tranzakciók, és bár az emberek vennének ingatlanokat, a tulajdonosok ragaszkodnak a régi árakhoz” – vont mérleget megkeresésünkre Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő cég tulajdonosa. Kifejtette, az eladók közül senki nem enged, még 10–20 százalékot sem.

– fejtette ki az ingatlanközvetítő cég tulajdonosa. Arról is beszélt, hogy mivel minden nagyon bizonytalan, aki egy hónapnál többre tervez előre ingatlanügyben ebben a periódusban, az meggondolatlan.

Az albérletekről szólva Bónis Endre kifejtette, bár nem olyan mértékben, mint a járványhelyzet előtt, de működnek, mostanra az emberek már vállalják azt is, hogy találkozzanak albérletügyben. „A járvány elején majdnem lehetetlenség volt összehozni a bérlőt és tulajdonost, csak olyan lakásokat tudtunk mutatni, ahol volt kulcsunk, mert senki nem akarta vállalni a személyes találkozást. Mostanra úgy látom, kezd beindulni a bérleti piac” – mutatott rá.

Az egyetemisták jó része hazaköltözött a járvány idejére, mivel az oktatás online folyik, de az albérleteket általában nem mondták fel.

Hírdetés

„Korábban úgy volt, hogy nyárra sem mondták fel az egyetemisták az albérleteket, mert hogyha csak egy fesztiválra látogattak is vissza – ilyen volt az Untold vagy az Electric Castle –, megérte nekik.

De ha nem tartják meg a fesztiválokat és a Kolozsvári Magyar Napokat sem – márpedig nagyon valószínű, hogy nem szervezik meg, akkor előre láthatóan sok albérlet felszabadul” – részletezte.

Mint mondta, érdekes módon van kereslet a kiadó lakásokra, bár korábban úgy vélte, a járványhelyzetnek sokkal nagyobb lesz a hatása az ingatlanpiacra, de egyelőre nem tűnik úgy.

„A kolozsvári albérletek ára durván számítva körülbelül 50 euróval esett vissza, tehát például egy kétszobás lakásé 350 euró helyett most 300 lett, a garzoné 250 helyett 200. De ezek átlagos mozgások, mert olyan eset is volt, hogy a krízishelyzetre való tekintettel házat bérelt az illető drágán, hogy költözhessen oda, ugyanakkor a piacon találhatóak 1200 eurós háromszobás albérletek is” – mondta az ingatlanközvetítő tulajdonosa.

Bónis Endre arra is kitért, a kincses városban rengeteg lakást adnak ki rövid távra is, nemcsak hosszú időre az egyetemistáknak. „Rengeteg ilyen lakás van Kolozsváron, körülbelül 4000. Úgy sejtettem, ezek a lakások be fognak szabadulni a bérpiacra, és még jobban „le fogják azt verni”, de érdekes módon ez sem történt még meg. Lehet, hogy a mostani „kómás” állapot miatt egyelőre nem látszanak még az ingatlanpiaci folyamatok. Olyan ügyfelem is volt, aki nem hirdette meg a lakását, mert úgy gondolta, hogy a járványhelyzet miatt úgysem lesz érdeklődő. Tehát az jellemző, hogy megálltak az emberek, és nem hajlandóak lépni” – fejtette ki Bónis Endre. Hangsúlyozta, a lazítások után minden valószínűség szerint el fognak indulni ezek a mozgások.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »