Feldúltak egy észtországi zsidó temetőt, horogkeresztet is hagytak

Feldúltak egy észtországi zsidó temetőt, horogkeresztet is hagytak

Ismeretlen tettesek megrongálták a Tallinnban lévő Rahumae temető zsidó parcellájában található sírköveket, a közeli buszmegállóra pedig méretes horogkereszteket festettek.

A tallinni hatóságok szerint öt sírkövet döntöttek le a 110 éves Rahumae temetőben, ahol viszonylag sok zsidó sír található. A helyi zsidó közösség “sértőnek és félelmet keltőnek” nevezte a rongálást, s a közleményben az is szerepel, hogy a temetőt “még a második világháborús német megszállás éveiben sem rongálták meg”.

Az Oroszországtól való függetlenség elnyerése és a második világháború kitörése közti időszakban az észtországi zsidó közösség békében élt és szaporodott. Amikor kirobbant a második világháború előbb a szovjet csapatok, majd az Észtországot felszabadító német erők vitték el a 4300 fős közösség tagjainak a többségét. A szovjet területekre került zsidók 75 százaléka túlélte a háborút, míg a németek által táborokba zárt zsidók közül kevesen élték meg a világégés végét.

Hírdetés

A közeli buszmegálló mellett horogkeresztet is festettek, a kivitelezés módja (fordított horogkereszt) viszont önmerénylet gyanúját veti fel

Miután a Szovjetunió ismét bekebelezte Észtországot, mintegy 1500 zsidó tért vissza Tallinnba, s az a1970-es években már több ötezer főt számolt a zsidó közösség. A függetlenség újbóli, 1991-es elnyerése után a többség az USA-ba és Izraelbe emigrált, 2012-ben 1700 zsidó élt a balti köztársaságban.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »