Felborult egy idegen betolakodókat szállító csónak Leszbosz partjainál,

Legkevesebb hat ember – köztük két gyerek – vízbe fulladt, miután felborult egy “migránsokat” szállító csónak az Égei-tengeren, Leszbosz szigetének partjainál – jelentette a görög parti őrség kedden. A mentőcsapatok 57 embert ki tudtak menteni a vízből. A csónak a törökországi Ayvalik felől indult a görög partok felé, a jármű fedélzetén többtucatnyian utaztak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint ebben az évben eddig mintegy 9700 migráns jutott át Törökországból a görög szigetekre. Ezen az útvonalon meglehetősen veszélyesnek számít az átkelés, tavaly legkevesebb 174 ember veszett a vízbe az út során. Az Égei-tenger néhány éve az Európába igyekvők fő útvonalának számított, azonban az Európai Unió és Törökország között 2016-ban kötött egyezség értelmében – amely szerint Törökország visszafogadja a területéről illegálisan Görögországba érkezőket – jelentősen csökkent az átkelők száma.

Hírdetés

A menekültválság csúcspontján, 2015-2016-ban több mint egymillió ember jutott át Törökországból Görögországba. Tavaly ez a szám hozzávetőleg 50 ezerre esett vissza. Görögországban jelenleg mintegy 70 ezer menekült él, többségük Szíriából érkezett. A menekültek számára kialakított regisztrációs központok Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetén változatlanul túlzsúfoltak. Tehermentesítésük végett az athéni kormány időnként a szárazföldre szállít át a táborokból embereket.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »