Félbe kellett hagyni a gyakorlatot egy valódi baleset miatt

Félbe kellett hagyni a gyakorlatot egy valódi baleset miatt

A roncsvágást gyakorolták, és a légzsákok működésével ismerkedtek meg közelebbről a debreceni tűzoltók. A szakemberek a megyében évente ezer műszaki mentésen vesznek részt, de a hatékonyabb és gyorsabb beavatkozás miatt nekik is szükségük van a gyakorlásra.

Frontálisan ütközött július végén két autó Hajdúhadház mellett. Egy felnőtt és négy gyermek sérült meg. Az egyik autóban kinyíltak a légzsákok, ez mentette meg a sofőr és a mellette ülő utas életét.

A műszaki mentésre érkező tűzoltók a legtöbb esetben kinyílt légzsákokkal találkoznak. A mostani gyakorlaton ezért pontosan megismerték a biztonsági eszköz működését és azt is, hogy ha kell, hogyan lehet hatástalanítani.

Egy légzsák a másodperc tört része alatt, 300 km/órás sebességgel csapódik ki. Ezzel akár komoly sérüléseket is okozhat a biztonsági eszköz.

„Beavatkozás során a sérültekre, illetve a beavatkozó állományra másodlagos veszélyforrás lehet az el nem sült légzsákok véletlenszerű nyitása” – emelte ki Szalóki Péter, a debreceni tűzoltóság főtörzszászlós tűzoltója.

A légzsákok megismerése mellett az erővágó pontos és biztonságos használatát is gyakorolták a debreceni tűzoltók. Hajdú­-Bihar megyében éves szinten ezer műszaki mentés történik, de mivel minden baleset más, ezért erre a mentési gyakorlatokon készülnek fel a tűzoltók.

„Azt gyakorolják, hogy hogyan tudnak minél gyorsabban, szakszerűbben beavatkozni, hogyan érdemes autóknál a sérülés fokától függően a vágási pontokat megkeresni. A sérült hová van beszorulva, hol kell az első vágást elvégezni?” – fejtette ki Deák László, a debreceni tűzoltóság parancsnoka.

Volt olyan egység, amely nem tudta befejezni a gyakorlatot, ugyanis egy balesethez riasztották műszaki mentésre a tűzoltókat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »