Felavatták a világ első blokklánc emlékművét

Felavatták a világ első blokklánc emlékművét

A szlovéniai Kranj városában állítottak a világon elsőként emlékművet a digitális devizák mögött álló blokklánc technológiának.

A háromtonnás fémkarika, közepén egy bitcoin jellel a város egyik körforgalmának közepén kapott helyet. A kedden felavatott emlékmű, amely az új technológiákban rejlő lehetőségeket ünnepli, a 3fs nevű helyi szoftvervállalat, valamint a luxembourgi székhelyű – eredetileg Szlovéniában alapított – Bitstamp kriptodeviza-kereskedelmi platform anyagi támogatásával valósult meg.

Lassan tíz éve lesz, hogy egy ismeretlen személy vagy csoport – fórumos nevén Satoshi Nakamoto – kifejlesztette a blokkláncot és kibocsátotta a bitcoint, egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszközt, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után.

A Ljubljanától északnyugatra fekvő Kranj vezetősége szerint azonban a technológiában sokkal több rejlik, mint azt a kriptodevizák iránti jelenlegi megszállottság mutatja és a jövőben az egészségügy, a közigazgatás és sok más területen is alkalmazható lesz.

A város szerint a blokklánc olyan technológiai mérföldkő, amely az emberek életének természetes részévé fog válni.

A Selman Corovic tervezte és Aleksander Franceakin által készített emlékmű felavatását követően az új technológiák jövőjéről tartottak kerekasztal-beszélgetést a városban.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »