Felárral értékesíthetjük külföldön a szóját

Felárral értékesíthetjük külföldön a szóját

Közel 8 milliárd forintot különített el a kormány arra a célra, hogy hatékonyan tudjunk fellépni a genetikailag módosított élelmiszerek teljes termékpályáról történő eltávolítása érdekében, mind a lakossági fogyasztás, mind pedig az állati takarmányozás tekintetében.

A Nemzeti Fehérjetakarmány Program 5 évet ölel fel, ebben az évben 500 millió forinttal indul a program.

A program deklarált célja, hogy a szója vetésterületét a jelenlegi 60-65 ezer hektárról 100 ezerre emeljük, illetve, hogy a takarmányozásban bevonjunk olyan értékes szántóföldi melléktermékeket is, mint például a repcedara vagy éppen a napraforgódara.

A program keretében olyan receptúrák kidolgozása a cél, melyek segítségével ezekből a nagy fehérjetartalmú melléktermékekből a szójával egyenértékű anyagokat állíthatnak elő.

A program az agrármarketing területét is érinti, hiszen a GMO mentes élelmiszerek előnyeit és hátrányait is meg kell ismertetni a fogyasztókkal és a gazdákkal egyaránt.

– mondta el Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója.

E mennyiségnek összesen csupán nagyjából 28 százalékát termeli meg az ország, ráadásul az itthon megtermelt szója nagyobb hányada végül a külpiacokon kerül értékesítésre. Olyan jó minőségű GMO mentes szója ez, mely külföldön felárral értékesíthető.

– tette hozzá a főigazgató.

Becslések szerint a program hatására 80-100 milliárd forinttal növekedhet a mezőgazdaság kibocsátása, továbbá a feldolgozóipar fejlesztésével újabb munkahelyek létesülnek a szektorban.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »