Felárat szed a Posta ingatlanalapja?

Felárat szed a Posta ingatlanalapja?

A Diófa Alapkezelő 3,4 százalékos éves díjat is érvényesíthet a postán eladott termékeinél, holott a piacon általában két százalék alatt vannak a díjak.

Jóval magasabb díjakat kell fizetniük a piacon megszokottnál azoknak, akik a postával közös céget működtető FHB-bankcsoport ingatlanbefektetéseiből szeretnének vásárolni. A postahivatalokban értékpapírszámlát nyitó ügyfelek ugyanis nem a 75 százalékban állami tulajdonban lévő postával szerződnek, hanem egy részben magántulajdonban álló vegyes vállalattal, a Magyar Posta Befektetési Zrt.-vel. (Ez a vállalkozás felerészben a posta és a Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó FHB Invest Kft. tulajdonában van.) E cég forgalmazza egyes postákon és takarékszövetkezetekben, illetve az FHB bankfiókjaiban a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap befektetési jegyeit. Ennek a befektetési portfóliónak a kezelője a Diófa Alapkezelő Zrt., ami már 100 százalékban a Spéder Zoltánhoz köthető FHB Jelzálogbank Nyrt. tulajdonában van. A Diófa Alapkezelő 3,4 százalékos éves díjat is érvényesíthet az ügyfeleknek, miközben más alapkezelők ennél olcsóbban dolgoznak.

A CIB Bank egyik ingatlanalapja 2,05 százalék, az OTP 1,75, míg az Erste egyik alapja 1,5 százalékos díjat számít fel. Meg is látszik a cég üzleti eredményében, hiszen 2014 végére 393 milliárd forintra emelkedett az alap nettó eszközértéke. A tavalyi évet 737,5 millió forintos adózott eredménnyel zárta a Diófa. Érdekes, hogy Lantos Csaba cége több mint öt százalékban tulajdonos a Diófában, miközben a Magyar Posta és az FHB Jelzálogbanknak is felügyelőbizottsági elnöke egy személyben. A Gazdasági Versenyhivatal honlapján közzétettek szerint a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap a közelmúltban gyarapodott egy budapesti plázával, az Europark ingatlanegyüttesével, de márciusban vette meg a Magyar Telekom Infoparkban található székházát is.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a Magyar Posta pénzügyi szolgáltatásai a jelenlegi szabályozás szerint nem esnek közbeszerzés hatálya alá, vagyis az állami hivatal bárkivel, akár verseny nélkül is leszerződhet. Az FHB-bankcsoport igen kedvelt partnernek számít a postán, ami nem lehet véletlen, hiszen Szarka Zsolt és több más postai vezető is az FHB-től igazolt át a postához.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »