Felállt a Fidesz a mélypontról

A Fidesz szavazóinak száma a múlt hónapban mért mélypontról elmozdulva egy százalékpontot növekedett, és így a párt támogatottsága 23 százalék. A párt támogatói az utóbbi hónapban aktívabbak is lettek, mint korábban voltak.

Az MSZP meg tudta tartani a négy hónapja szerzett szavazóit, és támogatottsága továbbra is 12 százalék. A pártnak szavazóinak aktivitása viszont most csökkent, és idén most először nem ők a legaktívabbak. Az MSZP továbbra is hibahatáron belüle maradve, de megelőzi a Jobbikkot.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, június 10 és 15 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát

A Jobbik támogatóinak száma egy százalékopontot csökketve visszacsúszott a korábban mért mélypontjára, és így 11 százalék. A párt tisztújítása körüli események tehát érdemben nem voltak hatással a támogatottságára.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP a múlt hónapokhoz hasonlóan 3 százalékon áll, a párt vezetőjének bejeletett távozása nem bizonytalanította el a híveket. A DK támogatóinak száma nem változott és szintén 3 százalék. Az Együtt támogatóinak az aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot, csakúgy, ahogy PM, és a MLP sem  – írja a  Publicus Intézet.

Az elmúlt fél évben meglehetősen kiegyenlített küzdelem zajlik a második helyért, ahol az MSZP hibahatáron belül, de folyamatosan leheletnyivel megelőzi a Jobbikot. Mindazonáltal, míg a baloldal nem tudta megtartani a bizonytalanok köréből pár hónapja érkezett szavazóit, addig a Jobbik tisztújtás sorát átalakított vezetősége sem volt érdemi hatással a támogatottságára.

A bizonytalanok aránya így újabb egy százalékpontot növekedve, már 46 százalék.

Mindeközben, az LMP vezetője bejelentette távozását, ám ez sem volt hatással a párt támogatottságára, amit az elmúlt egy évben szinte minden hónapan 3 százalék. Az országban zajló folyamatokkal való elégedettség némileg újra növekszik, és ez hatással van a Fidesz támogatottságára, amely a múlt hónapos mélypontról elmozdult, és a tábora is aktívabb lett.

Szerző: VG


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »