Felajánlotta lemondását a belga belügyminiszter

A brüsszeli merényletek nyomán felajánlotta lemondását Jan Jambon belga belügyminiszter, amelyet Charles Michel miniszterelnök nem fogadott el – írta a La Derniére Heure című belga napilap csütörtökön.

A belügyminiszter amiatt ajánlotta fel távozását, hogy mert súlyos hibák feltételezhetőek a terroristák ellen folytatott nyomozásban. A felajánlott lemondás tényét a minisztérium megerősítette.

Charles Michel nem fogadta el a belügyminiszter lemondását, szerinte „össze kell zárni ezekben a nehéz pillanatokban” – idézte miniszterelnököt a napilap.

A miniszteri bizottság csütörtökön ült össze, hogy megtárgyalja a Törökországból 2015 nyarán kitiltott Ibrahim  El Bakraou ügyét, ugyanis Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában közölte: az egyik merénylőt a török rendfenntartó erők 2015 júniusában kiutasították az országból Belgiumba. Később a török elnöki hivatal egy munkatársa pontosított, miszerint Ibrahim El Bakraou volt az és nem Belgiumban, hanem Hollandiába. Ám mivel a belga hatóságok nem találtak összefüggést a terrorizmus és a férfi között, a hollandok szabadon engedték.

A kedden Brüsszelben két helyszínen elkövetett robbantásos merényletek elkövetői között volt az El Bakraou testvérpár, akik közül az idősebb, a 29 éves Ibrahim a repülőtéren, a fiatalabb, 27 éves Khalid pedig a metróban követett el öngyilkos robbantást.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett robbantásoknak eddigi adatok szerint 31 halottja és 260 sebesültje van, utóbbiak között – külügyi közlés szerint – két magyar.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »