Felajánlotta kormánya lemondását a palesztin miniszterelnök

Felajánlotta lemondását hétfőn Rámi Hamdalláh kormányfő Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, aki kormányátalakítást tervez. Abbász elnök ezen törekvéseinek célja elemzők szerint a Hamász iszlamista mozgalomban lévő vetélytársainak további elszigetelése – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Rámi Hamdalláh “Mahmúd Abbász elnök rendelkezésére bocsátja a kormányát” – jelentette be közleményben egy kormányszóvivő.

Hamdalláh erről egy hebroni látogatáson is beszélt, de közölte, hogy nincs szó a Hamász kiszorításáról. “Reméljük, hogy valamennyi palesztin szervezet részt vesz az (új) kormányban, és felszólítom a Hamászt, legyen részese” – jelentette ki a kormányfő.

Hamdalláh már több alkalommal is felajánlotta a kormány lemondását, anélkül, hogy az hatályba lépett volna. A kormány a nemzetközileg elismert és a leendő – Ciszjordániát és az attól néhány tízkilométernyi izraeli területtel elválasztott Gázai övezetet – magában foglaló független palesztin állam elődjének szánt Palesztin Hatóság végrehajtó szerve.

A Hamász 2007-ben foglalta el erővel a Gázai övezetet az Abbász vezette, világi Fatah párttól. A Palesztin Hatóságon belül a Fatah van túlsúlyban, miután a nemzetközi közösség nem ismerte el az iszlamisták meglepetésszerű győzelmét a 2006-os parlamenti választásokon. A Hamász elutasítja Izrael elismerését, Izrael, az Egyesült Államok és az Európa Unió viszont terrorszervezetnek tekinti a Hamászt, s mint ilyen, több arab állam számára sem szalonképes.

A Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság csak Ciszjordánia egyes területei felett gyakorol ellenőrzést, hatalmát a többi részen Izrael is korlátozza.

A palesztinok közötti megosztottságot tekintik fő akadálynak az Izraellel fennálló konfliktus és a Gázát sújtó bajok – konfliktusok, izraeli és egyiptomi blokád, szegénység – megoldásának útjában. Az évtizedes nézetkülönbségek rendezésére tett valamennyi erőfeszítés kudarcba fulladt.

Hírdetés

A jelenlegi, ciszjordániai székhelyű kormány a 2014-ben, a két szervezet megbékélésének bejelentése után függetlenekből megalakított “egységkormány” romja.

A Fatah központi bizottsága vasárnap este a ciszjordániai, gázai övezeti és a diaszpórában élő palesztinok nemzetközileg elfogadott képviselőjének számító Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) tagjaiból javasolta új kormány létrehozását. A Hamász nem tagja a PFSZ-nek.

Számi Abu Zuhri Hamász-szóvivő Twitter-üzenetében úgy vélte, hogy a nemzeti közmegegyezés nélkül létrehozott kormánynak “nem lesz semmilyen legitimitása”, a Fatah egyoldalú lépéseinek sorába illeszkedik majd.

Abbász számos sikertelen kísérletet tett arra, hogy a Hamász átadja a hatalmat a Palesztin Hatóságnak. Egyes megfigyelők ezekkel a kísérletekkel magyarázzák, hogy 2018-ban kis híján újabb háború tört ki Izraellel, hiszen miattuk megnövekedett a feszültség a térségben.

A Palesztin Hatóság attól tart, hogy háttérbe szorul, miután a gázai helyzet súlyossága miatt a nemzetközi szereplők a Hamásszal kénytelenek tárgyalni. Abbászék amiatt is aggódnak, hogy a Ciszjordánia és a Gázai övezet közötti fokozódó távolodás tovább nehezíti a két palesztin területet magába foglaló palesztin állam létrehozását.

Az új kormány létrehozásának célja “a nemzeti egység erősítése, de ha a Hamászt kizárják, meglesz annak a veszélye, hogy ennek ellenkezője történik: a belső megosztottság még mélyebb lesz, és Gáza tovább távolodik” – vélte Hugh Lovatt, az Európai Külpolitikai Tanács (ECFR) nevű agytröszt szakértője.

atv.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »