Fél év után találkozott újra családjával az etióp futó

Fél év után találkozott újra családjával az etióp futó

Kislánya fél éven át kérdezgette, mikor látja újra apját, a híres maratonfutót, s végül egy amerikai repülőtéren, Valentin-napon jött el a pillanat.

Feyisa Lilesa úgy ért célba a nyári olimpia maratoni versenyében, hogy a befutónál a feje fölött keresztbe tette a csuklóját. Ezzel a gesztussal kívánt tiltakozni az oromo törzset ért tavaly januári támadások ellen, amelyben a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint 400-an, az etióp kormányzat szerint 173-an vesztették életüket. 

Etiópiában a verseny ismétléseiből kivágták az elhíresült kézmozdulatot, Lilesa pedig így nyilatkozott: „Ha visszamegyek, akkor elképzelhető, hogy kivégeznek.” Hiába üzenték neki, hogy nem esik bántódása s hogy hősként fogják fogadni, ő jobbnak látta nem hazatérni.

Szeptemberben Brazíliából Amerikába utazott, ahol speciális vízummal maradhatott. Ám felesége és két gyermeke Etiópiában maradt, ám mostanra ők is megkapták a vízumot, így Lilesa tegnap hat hónapnyi szünet után ismét láthatta őket. 

A miami repülőtér várójában egy csokor piros rózsával állt a világ egyik legjobb hosszútávfutója, akit hatéves lánya pillantott meg először, majd fia és felesége is a nyakába borulhatott.

Lilesa nagyon nehéz időszakról, de a tegnapi napot nézve óriási ajándékról beszélt. Az AP hírügynökségnek elmondta, szükséges kockázatot vállalt azzal, hogy hátrahagyta családját. „Jó példa lehet sokak számára, hogy áldozatot kell vállalj azért, hogy a végén előnybe kerülj és változtass a helyzeteden. Ebből a szempontból inspirálhatja az embereket, hogy küzdjenek a jogaikért és álljanak ellen az etiópiai kormánynak.”

Etiópiában a kormányellenes tiltakozások az adott régióban 2015 novemberében kezdődtek, az emberek szociális és politikai elnyomás miatt panaszkodtak. Ezek során használták szimbólumként a fej fölött keresztbe tett kezeket, jelezve, hogy nem hátrálnak meg. Tavaly októberben hat hónapos szükségállapotot hirdettek, hogy elnyomják a kormányellenes elégedetlenséget.

Az olimpiai ezüstérmes, aki 2016-ban megnyerte a Tokió maratont, úgy látja, amíg a jelenlegi kormány van hatalmon, nem reménykedhet abban, hogy visszatér hazájába. Ugyanakkor a 2020-as olimpián ott szeretne lenni, ám azt még nem tudja, megteheti-e ezt etióp színekben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »