Fél év alatt ötödével drágultak az üzemanyagok

Fél év alatt ötödével drágultak az üzemanyagok

Az európai ütemet jócskán meghaladó mértékben nőttek Romániában az elmúlt fél évben az üzemanyagárak.
Csaknem húsz százalékkal nőttek az üzemanyagárak Romániában az elmúlt hat hónap leforgása alatt – a  kőolaj világpiaci drágulása mellett az üzemanyagok jövedéki adójának az emelése is hozzájárult a növekedési trendhez. Mint az Economica.net gazdasági hírportál elemzéséből megtudhatjuk,

ma már 42 lejjel többet kell fizetnünk egy teli tank gázolajért, mint fél évvel ezelőtt.

A portál a december 18-ai árakat vetette össze a hat hónappal korábbiakkal: az Európai Unió üzemanyagár-monitorja, az Oil Bulletin szerint karácsony előtt egy héttel egy liter benzin átlagára a romániai töltőállomásokon 5,16 lej volt, míg egy liter gázolajért 5,27 lejt kértek el. Ugyanazon statisztika szerint július 3-án még 4,52 lej volt egy liter benzin, a gázolajért pedig 4,43 lejt kellett literenként fizetni – előbbi litere tehát 64 banival, utóbbié 84 banival kerül többe, mint az év közepén.

Mint a szakportál újságírója is kiemeli,

nem csak Romániában indultak növekedésnek az üzemanyagárak, a kőolaj nemzetközi piaci árának növekedése mindenhol dráguláshoz vezetett, ám máshol sokkal lassúbb ütemben nőttek az árak, mint nálunk.

Jelenleg európai uniós viszonylatban egy liter benzin átlagára 1,36 euró, a gázolajé pedig 1,25 euró, míg hat hónapja, július 3-án a benzin 1,31 euróba, a gázolaj 1,15 euróba került. Tehát lejre átszámítva a számadatokat kiderül, hogy európai szinten a benzin esetében literenként 22 banis, a gázolajnál pedig 45 banis volt a drágulás, ami látványosan elmarad a romániai drágulási ütemtől.

Nálunk ugyanis az üzemanyagok jövedéki adójának emelése okozta a legnagyobb mértékű drágulást

– a kormány alig jelentette be, hogy szeptember 15-étől 16 banival, október elsejétől pedig újabb 16 banival emeli minden üzemanyag jövedéki adóját, rögtön drágulni kezdett a benzin és a gázolaj is, az adóemelést követően pedig újabb áremelések jöttek. A pénzügyminiszter korábban éppen azzal érvelt a kétütemű adóemelés mellett, hogy a fogyasztókat ne egyszerre érje sokkhatás. Összességében viszont a 32 banis adóemelés literenként 38 banis drágulást okozott mind a benzin, mind pedig a gázolaj literenként árában.

Arról, hogy az adóemelés meghozta-e a várt hatását, nem adott ki tájékoztatást a kormány, a hivatásos fuvarozók viszont már több ízben is jelezték, hogy amíg a Tudose-kabinet elő nem rukkol a jövedéki adó megtérítését célzó mechanizmussal, addig, amikor csak tudnak, külföldön tankolnak.

A hivatalos statisztikák szerint különben Romániában évi 7 milliárd üzemanyagot tankolnak, a mennyiség több mint kétharmada gázolaj. A piac főbb szereplői az OMV Petrom, a Rompetrol, a Lukoil és a Mol.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »