Fékezi a magyar-román együttműködést a bukaresti külügy? – Kelemen Hunor a gazdaságfejlesztési programról

Fékezi a magyar-román együttműködést a bukaresti külügy? – Kelemen Hunor a gazdaságfejlesztési programról

A román külügyi apparátus egy részében a magyar–román viszonyrendszerrel kapcsolatos fenntartásokban látja Kelemen Hunor RMDSZ-elnök annak az okát, hogy az utóbbi időben a román diplomácia bírálni kezdte a Magyarország által útjára indított erdélyi gazdaságfejlesztési programot.
Azért nem született írásos megállapodás a magyar és a román fél között a magyar kormány által Erdélyben meghirdetett gazdaságfejlesztési programról, mert két uniós tagállam között ennek nem látták szükségét, és az előző kormány illetékesei is meggyőződtek a program hasznosságáról – jelentette ki a Krónikának Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki a tárgyalásokat vezette a két fél között a román diplomácia által az utóbbi hetekben támadni kezdett programról.

Mint arról beszámoltunk, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes hétfőn, a nemzeti összetartozás bizottsága előtti beszámolójában árulta el, hogy

tételes szóbeli megállapodás született a román féllel a programról, a tárgyalásokat pedig Kelemen Hunor vezette.

Kelemen Hunor ennek kapcsán a Krónikának elmondta: 2017-ben és 2018-ban egyeztetett az akkor kormányon levő Szociáldemokrata Párt és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (PSD–ALDE) koalíció vezetőivel – akkor a PSD élén Liviu Dragnea állt, az ALDE-t pedig az azóta is tisztségben levő Călin Popescu-Tăriceanu vezette –, majd a két ország miniszterelnökeivel is tárgyalt, és tájékoztatta őket arról, miről szól a projekt. Később a pártelnökök is egyeztettek a témában a kormányfőkkel.

Hírdetés

A román fél megfogalmazta az észrevételeit, az egyik az volt, hogy ne etnikai alapon történjen a támogatások odaítélése, azt ugyanis sem az uniós, sem a nemzeti szabályozás nem fogadja el. A másik észrevétel az volt, hogy ne legyen diszkriminatív, és hogy legyen összhangban az európai uniós támogatásokkal, az összegek ne haladják meg az adható de minimis támogatásokat. Ezek a kisebb összegű pályázatokra vonatkoztak. Mint mondta,

a program lebonyolításával foglalkozó Pro Economica Alapítvány szakértői a Versenytanáccsal is egyeztettek ebben a témában.

Elmondta, a program működésének kidolgozásához a Németország által az erdélyi német közösség támogatásának céljával működtetett támogatási programot vették mintául.

„Így jutottunk el oda, hogy az akkori koalíciós kormány vezetői azt mondták: ilyen körülmények között mehet a program. Nyilván a két külügyminiszter – Teodor Meleșcanu és Szijjártó Péter – is egyeztetett többször is. Senki nem igényelt írásos megállapodást, ezért nem született ilyen” – mondta Kelemen. Kérdésünkre, hogy miért, kifejtette: egyszerűen azért, mert az ilyesmi nem szükséges, hiszen az Európai Unió két tagállamáról van szó, ahol a szabad piac és a tőke szabad áramlása is alapvető elvnek számítanak. Mint mondta,

mindenki abból indult ki, hogyha a program megfelel a nemzeti és az uniós szabályoknak, akkor nem szükséges semmilyen írásos megállapodás.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »