Feketéznek: Orosz tankerek látják kőolajjal Észak-Koreát

Feketéznek: Orosz tankerek látják kőolajjal Észak-Koreát

Orosz tankerek a tengeren adják át észak-koreai tankereknek a kőolajat a Reuters brit hírügynökség szerint. Ezzel kerülik meg az ENSZ szankciókat, amelyek nagyban korlátozták az Észak-Koreába szállítható kőolaj mennyiségét.

A hírügynökség szerint októberben és novemberben legalább három ilyen eset történt. Semmi sem utal azonban arra, hogy Kremlnek köze lenne az esetekhez, vagy az ő támogatásával történtek volna meg.

Korábban az orosz távol-keleti kikötőkben „tankoltak fel” az észak-koreai olajszállító hajók, ősszel azonban ez a gyakorlat megváltozott, helyette  a Vlagyivosztokból kihajózó orosz tankerekről a nyílt tengeren szivattyúzzák át a kőolajat. Egy-egy tanker 1600 tonna fekete aranyat szállít.

Hírdetés

Az orosz külügy egyelőre nem kívánta kommentálni az eseteket. Az USA felszólította Oroszországot és a többi országot, hogy működjenek együtt az Észak-Korea elleni szankciók „szigorú betartásának” szavataloásában.

Korábban arról írt a nemzetközi sajtó, hogy többszáz tonna kőolajat pumpáltak egy koreai tankerbe egy Hong-Kongban bejegyzett cég tankerjéből.

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: voanews.xom


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »