Fekete péntek: hússzoros forgalom, és nem kis reklám

Fekete péntek: hússzoros forgalom, és nem kis reklám

Az átlagos forgalom akár hússzorosát is bonyolíthatják fekete pénteken a boltok és az internetes áruházak. Az amerikai szokás néhány éve honosodott meg Magyarországon, mára szinte az összes nagy üzlet leárazásokkal készül ilyenkor.

Csak egy napig, az úgynevezett black friday-en várják jelentős leárazásokkal boltok a vásárlókat. Az elnevezés az Egyesült Államokból ered, mivel ott 65 éve ezen a napon indul a karácsony előtti vásárlási szezon. A rendőrök nevezték el feketének a hálaadást követő pénteket a megszaporodó forgalmi dugók miatt. A vevők már itthon is jelentős kedvezményekre vadásznak, a boltok pedig komoly forgalomnövekedésre számítanak.

„A black friday napján, az eddigi években az volt a tapasztalatunk, hogy 8-10 szeres forgalmat lehet realizálni, az elmúlt években. Viszont ma úgy látjuk, hogy az elmúlt évi black friday napi forgalomhoz képest – összvállalati szinten – akár meg is tudjuk duplázni az elmúlt évi forgalmat. Legnépszerűbb területek a televíziók mellett a számítástechnika területe, illetve az új innovációk, amik mindenféleképpen nagy érdeklődésre tartanak számot” – emelte ki Szánthó Balázs, a Media Markt Magyarország ügyvezető igazgatója.

A webáruházak is nagy akciókat hirdetettek, de az igazán komoly kedvezmények esetében véges az árukészlet. Az internetes boltok az átlagforgalmuk huszonötszörösét bonyolítják ezen a napon.

Hírdetés

A Hír TV által megkérdezett közgazdász szerint mégis inkább reklámértéke van az akcióknak. „A szezon előtt azért éri meg, mert ennek híre megy, és akkor felkelti az érdeklődést. Magyarországon az idén a fiataloknak a 66 százaléka tervezte, hogy vásárol a fekete pénteken, tavaly ez még 40 valahány százalék volt. A férfiaknak is több mint 40 százaléka tervezte, tehát lassan már működik. Eltelt 6-7 év, és az embereknek már pénze is van” – jegyezte meg Gidai András közgazdász.

Az ellenzők azzal érvelnek, hogy akciók miatt az emberek sok olyan dolgot is megvásárolnak, amire nincs is szükségük.

„Azért az látszik, hogy a legtöbb esetben nem létszükségleti cikkekről van szó, nem olyanokról van szó, amelyek nélkül ne lehetne élni. És nyilván az akcióknak az a lényege üzleti szempontból, hogy felpörgetik a fogyasztást, ennek azonban környezeti hátulütői vannak, és egyébként az sem biztos, hogy a fogyasztók pénztárcájának egyébként végső soron jót tesz” – nyilatkozta Gulyás Emese, a Tudatos Vásárolók Egyesületének munkatársa.

Az adóhatóság arra figyelmeztet, hogy aki az EU-n kívülről rendel az interneten, annak a legtöbb esetben vámot is kell fizetnie a vásárlása után, ami komoly pluszköltség lehet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »