Fekete napok a galántai kórházban

Fekete napok a galántai kórházban

A szlovákiai kórházak szinte mindegyik elérte kapacitásának csúcsát az elmúlt napokban. A galántai Szent Lukács kórház január első felétől kizárólag Covid kórházként működik, több mint 500 koronavírusos beteget kellett már felvenniük azóta. Egyre több a fiatal, aktív korosztályban lévő páciens. Az intenzív kórházi kezelés akár három hétig és attól tovább is tarthat. Az orvosok elveszítették jókedvű életszemléletüket. 

A galántai egészségügyi intézmény január 7-én kapcsolt át vörös üzemmódba,

azóta a kórház hét emeletén kizárólag Covid19 pácienseket látnak el. A helyzet romlik.

Dagmar Bodáková, az intenzív-osztály főorvosa arról tájékoztatott, egyre több az aktív dolgozók korosztályába tartozó páciens,

már a 40-es, 50-es korúak is intenzív kórházi kezelésre szorulnak. A főorvos elmondta, több mint három hétig is eltarthat, míg egy beteg jobb állapotba kerül, és úgy, ahogy kilábal a veszélyből.

A galántai kórházba egy hónap alatt több mint 500 Covid beteget vettek fel.

Hírdetés

Közel 170 beteget sikerült már meggyógyítaniuk, de nagyjából ugyanekkora az elhalálozottak száma is. Alexandra Pavlovičová, a kórház igazgatója elmondta, a múlt hét elején leginkább a nyitrai és az érsekújvári régióból érkeztek betegek, de a hét második felében megszaporodott a galántai régióbeli páciensek száma is.

Az intézményvezető szomorúan tette hozzá, hogy

február elsején, hétfőn elérték a „teltház“-as állapotot.

A pandémia ideje alatt hétfőn érték el a betegfelvételi csúcsot, aznap 128 koronavírusos beteget kellett hoszpitalizálniuk, míg január utolsó napján, vasárnap harmincat – tudtuk meg a kórház szóvivőjétől, Jana Fedákovától, aki elmondta azt is, hogy a kórházban (kedd – február 2. estéhez viszonyítva) éppen 116 Covid beteget ápolnak, ebből 9 szorul lélegeztetőgépes kezelésre ( a kórházban összesen tíz lélegeztetőgép van), míg 107 beteg kap oxigénterápiát.

Szomorú vagyok, mert emberek százai halnak meg itt. A páciens, aki bekerül hozzánk már nagyon rossz állapotban van. Fullad. Egyszerűen bármennyire is akar, nem tud lélegezni. Nem látunk még kiutat” – nyilatkozza egy a Penta csoport által készített vidóeban Dagmar Bodáková.

de megtanított olyan betegekről gondoskodni, akik életük utolsó lélegzeteit veszik, akik fulladoznak”- mondja ugyanebben a videóban Jozef Fatrsík, a sürgősségi osztály vezető-helyettes orvosa.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »