Fekete főkönyvet vezettek a csúszópénzekről. Böhm ismét csiripelt és Gál Gábort sem kímélte

Fekete főkönyvet vezettek a csúszópénzekről. Böhm ismét csiripelt és Gál Gábort sem kímélte

Nyitókép: Ľudovít Makó, Jozef Kertész, Gál Gábor (TASR/Aktuality.sk)

Az Isten malmai akció – melynek keretén belül Ľudovít Makót, a pénzügyőrség bűnügyi részlegének egykori vezetőjét is megvádolták – két jelentős beavatkozást indított el az országban a magas beosztású rendőrségi tisztségviselők ellen – a Tisztítótűz és a Júdás akciót. Az egyik tanú, František Böhm elárulta, hogy mennyi eszközt kellett megsemmisíteniük a nyomok eltüntetéséhez. Ezenkívül Gál Gábor volt most-hidas igazságügyi miniszterrel folytatott találkozóiról is elárult néhány részletet.

František Böhm, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt tagja azok közé a bűnbánók közé tartozik, akit a rendőrséggel való együttműködés fejében kiengedtek a vizsgálati fogságból és szabadlábon folyik ellene eljárás. Böhm most a korrupciós ügyek kivizsgálásában segít, és a rendőrségnek egy olyan főkönyvről (účtovná kniha) beszélt, amelyben a vádlottak az illegális pénzeket vezették.

A főkönyv egyrészt a csúszópénzek nyilvántartására szolgált, másrészt alátámasztható bizonyítékként, ha a korrupciós séma összeomlott volna.

Böhm szerint a fekete főkönyvnek digitális változata is létezett.

„Számítógépekről és mobiltelefonokról volt szó. Ezeket azonban mindig megsemmisítették miután lezártak egy időszakot“

– mondta Böhm a nyomozóknak. Egyúttal hozzátette: 2015 és 2020 között a vádlottak 15 mobiltelefont, 5 laptopot és nyomtatót semmisítettek meg.

Böhm a vallomásában Makó és Gál kapcsolatáról is csiripelt. A bűnbánó Böhm szerint a trió Barcelónában egy futballmérkőzésen találkozott.

Hírdetés

  „Makó nem szerette Jozef Kertészt (adócsalásokkal vádolják), de Gál mindig megvédte. Ha Kertész késve adta meg Makónak a fizetséget, akkor Makó mindig Gálnak panaszkodott, és őt kérte meg arra, hogy beszéljen Kertésszel“

– mondta Böhm, akin keresztül a fizetségek zajlottak.

Gál a Plus jeden deň megkeresésére azt válaszolta, most hallott először a Böhmmel közös találkozóról.

„Nem tudok ezzel kapcsolatban nyilatkozni“

– mondta Gál.

A pénzügyőrség azzal gyanúsította Kertészt, hogy a cégében illegális cigarettákat állít elő, ezért kenőpénzt kellett fizetnie.

„A csúszópénz összege 300 ezer euró volt. Kertész azt javasolta, hogy részletekben fogja fizetni. A pénz rajtam keresztül ment át, mert az én feladatom volt a pénzügyőrséggel és a rendőrséggel fenntartani a kapcsolatokat. Makó közvetlenül sosem fogadta volna el pénzt Kertésztől“

– magyarázta Böhm, akit december 11-én engedtek ki az előzetes letartóztatásból.

1.pluska.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »