Fejszével gyilkolt, ajándékra kellett neki a pénz

Fejszével gyilkolt, ajándékra kellett neki a pénz

12-ről 15 évre súlyosította másodfokon a Győri Ítélőtábla annak a fiúnak a büntetését, aki két éve rablógyilkossággal próbált pénzt szerezni magának az ajándékokra. Az akkor 17 éves vádlott egy gyarmati család házába hatolt be, majd fejszével végzett az ott élő 80 év körüli idős férfival.

2014 karácsonya előtt döntött úgy az akkor még 18 év alatti vádlott, hogy bűncselekménnyel szerez pénzt az ajándékokra. Szanyról Gyarmatra utazott, ahol besurrant az egyik szépen gondozott házba. A lakók felébredtek, rendőrt hívtak, a vádlott erre távozott, csak apróságokat vitt el. Másodjára visszatérve azonban már fejsze is volt a fiúnál, és amikor a házigazda megpróbálta elzavarni, azzal ütötte meg. A férfi belehalt sérülésébe. Első fokon a Győri ítélőtábla 12 év fiatalkorúak börtönére ítélte, az ügyészség azonban súlyosításért fellebbezett.

„Arra lehet következtetést levonni, hogy ellentétben a fiatalkorú vádlott édesanyjának és rokonainak beadványaival, nyilatkozataival, a fiatalkorú vádlott elvetemült, a pénz, az ékszer, az érték elvétele érdekében erőszak, fenyegetés alkalmazásától, sőt az élet kioltásától sem riad vissza” – mondta Fejes Péter ügyész.

A védelem viszont enyhítést kért.

„Több alkalommal őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt sértett hozzátartozói felé, többször hangot adott a sajnálatnak és a megbánásnak. Fiatalkorú elkövetést emelném ki a következő sorban. Fiatalkorúként követte el, hiszen 18. életéve betöltése előtt követte el ezt – a hadd nevezzem én is borzalmas bűncselekménynek – ezt a bűncselekményt. Fiatalkorúként követte el, és ekkor még bűntetlen előéletűnek is számított védencem” – érvelt a védelem.

A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, sajnálja, amit tett.

„Én úgy tartom, hogy nagyon sokat kaptam, 12 évet, és az egész, ami történt, nem szándékos volt, tisztelettel, csak ennyit szerettem volna elmondani, köszönöm szépen, és sajnálom, amit tettem” – így a vádlott.

A Győri Ítélőtábla végül úgy döntött, 12 évről 15 évre súlyosítja a büntetést

„Arra a következtetésre jutott, hogy az első fokú bíróság által kiszabott büntetés nem áll arányban az elkövetett bűncselekmény súlyosságával illetőleg nem éri el azt a célt, a generális prevenciónak a célját, ezért indokoltnak tartotta a 12 év helyett 15 év börtönbüntetés kiszabását” – indokolta a döntést Gaál Marianna, Győri Törvényszék sajtótitkára.

A fiú 2025 előtt biztos, hogy nem szabadulhat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »