Fejlesztések Gútán

Fejlesztések Gútán

Utak és járdák újulnak meg, parkolókat alakítanak ki, fejlesztik az óvodát és kerékpárút is létesül azon beruházások nyomán, amelyek egy részét hitelből, más részét pályázati forrásból valósítják meg a városban nyáron, illetve ősszel.

Az önkormányzat még tavaly döntött egy 600 ezer eurós hitel felvételéről, a hitelkeretet később 700 ezer euróra növelték. Ebből 100 ezret pályázati önrészek finanszírozására fordítanak.

Hírdetés

Már javában zajlik a Štúr, valamint a Radnóti utca felújítása, mindkét beruházás évek óta napirenden volt a testületben. A Radnóti utcában megoldatlan volt az esővíz-elvezetés, pontosabban átemelő rendszerrel kellett volna működnie, de a számtalan helyen megrepedt, hordaléktól eltömített csövek nem feleltek meg a célnak és nagyobb esőzések után állt a víz az utcán. „Az úttest szélén ráccsal lefedett nyitott árok lesz, amely az esővíz elvezetésére szolgál – magyarázta Finta Zoltán, a városi hivatal vezetője. – Mivel a fedett árok az úttest részét képezi, nem lesz keskenyebb az utca. A felújítás részeként a szennyvízelvezető csöveket is lerakták az úttest alá, hogy a csatornarendszer kiépítésekor már ne kelljen az útburkolatot megbontani, és az optikai kábeleket is lefektették. A Radnóti utca rendbetétele 143 ezer euróba, a Štúr utcáé 188 ezer euróba kerül, mindkét utcában a járdák is megújulnak.” A hivatalvezető tájékoztatása szerint az útfelújításokat az augusztus 10-én kezdődő Gútai Búcsú és Vásár idejére szeretnék befejezni.

További beruházás a focipálya öltözőinek, valamint a kultúrház szociális helyiségeinek rendbetétele, a tisztviselőház állagmegőrzése céljából az épület tetőszerkezetének cseréje és a Jednota üzletközpont mellett parkolók kialakítása. Nyitra, Pozsony és Győr–Moson–Sopron megye határon átnyúló pályázatának köszönhetően folytatódik a kerékpárút építése a Vág-hídtól a vízimalom térségéig a töltés koronáján; itt folyamatban van a közbeszerzés, a beruházás értéke 153 ezer euró. Néhány évvel ezelőtt Komárom és Gúta között épült ki a kerékpárút a Vág töltésének koronáján, erre kötődik az új kerékpárútszakasz.

Megújult környezet fogadja szeptemberben a gyerekeket a Tündérkert óvoda Brünni téri és Erdő utca 8. szám alatti részlegén is. A magyar kormány által támogatott Bethlen Gábor Alap pályázatán 54 millió forintot, kb. 173 ezer eurót nyert a város óvodafejlesztésre. A pénzből felújítják a Brünni téri épület villany- és fűtésrendszerét, mindkét helyen tereprendezést végeznek, új mászókák, csúszdák, hinták kerülnek az udvarokra. A Brünni téren fákat, cserjéket ültetnek, és közlekedési pályát is kialakítanak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »