Fehérré szeretnének válni a tanzániai nők, ehelyett szakálluk nő

Egyre több nő használ hiúságból egészségre súlyosan káros bőrfehérítő kozmetikai termékeket Tanzániában – figyelmeztettek a kelet-afrikai ország hatóságai.

A tanzániai élelmiszer- és gyógyszerszabályzó hatóság (TFDA) egyik vezetője, Damas Matiko közölte: bár mindent megtesznek, hogy eltűnjenek a boltok polcairól a káros hatóanyagokat tartalmazó betiltott bőrfehérítő szerek, sokan nyúlnak az illegálisan piacra dobott krémekhez, kenőcsökhöz, mivel az erre használatos legelismertebb kozmetikai termékek drágák.

A legnagyobb veszélyben a nők vannak, mivel többségük úgy használja ezeket a termékeket, hogy nincsenek megbízható információik a negatív hatásokról. Mindezzel visszafordíthatatlan bőrkárosodásnak teszik ki magukat, mivel az ilyen illegális krémek többsége 8-15 százalékban tartalmazhat hidrokinont, amely 2001 óta betiltott összetevőnek számít – tette hozzá.

"A kormányzat minden olyan szappant, bőrkrémet, kenőcsöt és más terméket betiltott, amelyek szteroidokat, kloroformot, higanyt, ként, hidrokinont és 11 más feketelistán lévő káros kemikáliát tartalmaznak." A tiltás ellenére a kereskedők továbbra is adnak el titokban ilyen termékeket, a gyártók ráadásul nem tüntetik fel a csomagoláson az aktív összetevők listáját – hangsúlyozta Damas Matiko.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy vannak, akik megbízható helyről vásárolnak legálisan hozzáférhető bőrápoló kozmetikai termékeket, azonban a használati utasításokat nem követve, sokszor túlzott mértékben alkalmazzák őket. Ez a TFDA szerint ugyanolyan veszélyes, mint a mérgező vegyi anyagok használata.

"Mindezek eredményeként a bőr- és májdaganatos esetek megnövekedését tapasztalhatjuk, nőknek kimarad a menstruációs ciklusuk, néhányan pedig fogyatékos gyermeknek adnak életet. A további problémák között van az agytumor, a megmagyarázatlan hirtelen halálesetek, a férfiaknál a prosztatadaganat, valamint a megerősödő arcszőrzet a nőknél" – figyelmeztetett az illetékes.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »